Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Volt egy titkos szövetségese a Szuperliga-alapító kluboknak: a FIFA

A New York Times arról írt terjedelmes mai cikkében, hogy a Szuperligát megalapító 12 „szakadár” európai fociklub nem a semmibe akart fejest ugrani, a lap forrásai és néhány birtokukba került dokumentum is arról árulkodik, hogy a futball világszervezete, a FIFA nagyon is tisztában volt vele, mire készülnek a top klubok.

Ahogy korábban írtunk róla, 12 nagy klub kivált volna az európai kupasorozatokból, hogy magasabb bevételért cserébe, amerikai mintára saját sorozatot indítson.

A New York Times szerint a FIFA elnöke, Gianni Infantino 2019-ben már tárgyalt a klubokkal, akik tudták, csak úgy van értelme belevágni a kiválásba, ha van egy fajsúlyos szereplő is, aki beáll mögéjük. A spanyol szövetség elnöke, Javier Tebas fel is vetette nemrég, hogy miközben az európai szövetség, az UEFA élesen kikelt a Szuperliga ellen, maga Infantino nem közölte egyértelműen az álláspontját – bár a FIFA, látva a szurkolók felháborodását, csatlakozott ahhoz, hogy az UEFA-hoz hasonlóan nem engedi a tornáira a Szuperliga-klubok játékosait. Ez ugyan nem volt egy komoly vállalás, világbajnokság majd csak jövőre lesz, a legtöbb játékos a nyári futball Eb miatt aggódott, nehogy eltitsák onnan.

Keményen reagált a részvénypiac a Szuperliga elindítására és romba dőlésére is

Mit nyert volna egy európai elitsorozattal a FIFA? 

A FIFA régóta készül a klubvilágbajnokság reformjára, amit eddig a legrangosabb kontinentális kupák győztesei vívtak egymással (nagy presztízse nincs a címnek valójában, inkább nyűg a csapatoknak). A szervezet egy mini klubvilágbajnokságot szeretne ehelyett, ami sokkal látványosabb és hasonló a Bajnokok Ligájához. A klubok azonban nem rajongtak az ötletért, mert tovább növelte volna a játékosok meccsterhelését.

Én? Gianni Infantino, FIFA-elnök. Forrás: FIFA Press

A New York Times szerint

a szakadárok ugyanakkor ígéretet tettek rá, hogy ha a FIFA mögéjük áll, akkor részt vesznek egy ilyen tornán.

A FIFA nyitottsága miatt is vett részt a projekt előkészítésében a finanszírozást nyújtó JP Morgan befektetési bank.

A New York Times szerint, amikor napvilágot láttak a pletykák arról, hogy több klub is kiválna az UEFA által szervezett Bajnokok Ligájából, az UEFA-elnök Aleksander Čeferin azonnal tárcsázta Infantinót. A FIFA első embere azonban azt mondta neki, hogy nem támogatna egy ilyen projektet, majd a két szervezet együtt adott ki arról nyilatkozatot, hogy elítélik a szakadár klubok tervét.

A Szuperliga-klubok alaposan meglepődtek ezen, nem csoda, hogy többségük gyorsan ki is hátrált a projektből.

Az sem szólt a terv mellett, hogy a vártnál jóval nagyobb volt a szurkolók ellenállása is.  

A projektből egyelőre a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus nem hátrált ki, őket súlyos szankciókkal fenyegeti az UEFA, végső esetben akár ki is zárhatják őket a Bajnokok Ligájából. A többi klubbal az UEFA megegyezett, azok pedig kötelezettséget vállaltak a „reintegrációra”.

Oszd meg!