Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szétnyerte magát a gyógyszeres startup a magyar startupversenyen

 

Tarolt a gyógyszergyártást forradalmasító Turbine.AI (történetükről itt írtunk részletesen) a Közép-Európai Startup Verseny (a Central European Startup Awards – CESA) hazai fordulóján: 12 kategóriában hirdettek győztest, melyből háromban a Turbine nyert, többek között az év startupja címet is elvitte. A versenyen a Forbes szerkesztője, Zsiborás Gergő is zsűrizett.

Több mint kétszáz hazai startup próbált szerencsét az idei Közép-Európai Startup Versenyen, mely Európa egyik legnagyobb eseménye e kategóriában. A legjobbak képviselhetik Magyarországot nemzetközi szinten, Közép-Európában. Az idei év legnagyobb sikerét a Turbine.AI könyvelheti el: három kategóriában is őket választotta győztesnek a szakmai zsűri. A Turbine csapata a rákgyógyításban hozhat áttörést: a vállalkozás sejtműködést szimulál, azt vizsgálják, hogy gyógyszerjelölt hatóanyagok hogyan változtatják meg a rákos sejtek viselkedését, meg tudják-e akadályozni például, hogy azok osztódjanak.  Az általuk kifejlesztett módszerrel meg lehet mondani a gyógyszercégek kutatóinak, mely lehetséges hatóanyagokkal érdemes egyáltalán további kísérleteket elvégezni. A Turbine.AI korábban bekerült a Bayer akcelerátorprogramjába is, a gyógyszeripar belső működésének megismerése sokat segített nekik a valóban megoldandó probléma azonosításában.

FinTech kategóriában a Blueopes nyert, amely befektetési portfóliókat automatizál vagyonkezelőknek, melynek fő fókuszában a társadalom- és környezettudatos befektetések állnak. A legjobb inkubátor és akcelerátor programnak a CEU InnovationsLabot választották (a Forbes 2016 januári számában írtunk az Absorice nevű fehérjecsokis startupjukról, de velük dolgozik a Talk-A-Bot csapata is), míg a legjobb közösségi iroda az Impact Hub Budapest lett. Kategóriájában győzedelmeskedett a Vengit Kft, a korai startupok között az EVA Vision, a legjobb smartcity megoldás pedig Budapest első e-carsharing szolgáltatása, a GreenGo Car Europe Kft. lett (a cégről itt írtunk részletesen). A legjobb társadalmi, közösségi hatást elérő startup címet a Now Technologies Ltd. kapta, akik több millió nyaktól lefelé bénult ember életét könnyítik meg a fejmozgással irányítható kerekesszékeikkel.

Az év alapítójának Jentetics Kingát választotta a zsűri, aki PublishDrive termékével olyan platformot teremtett meg, mely e-könyv kiadásban és publikálásban könnyíti meg a szerzők és a kiadók munkáját és folyamatait. Kinga az amerikai Forbes 30/30-as listájára is felkerült, meghívta magához a Google is. Az év befektetője a Baconsult Kft. lett, inkubátoruk megduplázta az államtól kapott 500 milliót.

 

Oszd meg!