Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A volt NNG-vezér inkubátora megduplázta az államtól kapott 500 milliót

Augusztus elsejével indul útjára a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) támogatásával a BaConsult Kft. inkubációs programja, amely a következő két évben tíz közép-magyarországi innovatív mikrovállalkozásnak nyújt közel egymilliárd forint értékű anyagi és szakmai segítséget. A vállalkozások mától adhatják be jelentkezésüket a BaConsult Kft. honlapján.

A Pálinkás József vezette NKFI pályázatán félmilliárd forintos támogatáshoz jutott BaConsult Kft. a Közép-Magyarországi Régióban bejegyzett székhellyel rendelkező innovatív kisvállalkozások támogatására indította útjára kétéves inkubátor programját. A legtöbb hasonló profilú pályázat jellemzően ezen a régión kívüli cégeket céloz, így jelentkező biztosan lesz bőven.

A szigorú feltételeknek megfelelő mikrovállalkozások az állami támogatás és a magántőke mellett stratégiai tanácsadást, jogi és pénzügyi segítséget, befektetők előtti bemutatkozási lehetőséget kapnak. A programba a mai naptól lehet jelentkezni: ITT.

A szakmai szempontok alapján zajló több körös kiválasztási folyamatba olyan három évnél fiatalabb, tőzsdén nem jegyzett, osztalékot még nem fizetett startupok jelentkezhetnek, amelyek már rendelkeznek termékkel, ügyféllel, csapattal, céljuk pedig a nemzetközi piacra lépés vagy új termékfunkciók fejlesztése. Az egyenként több tízmilliós támogatás egy-egy konkrét projektre szól.

A Hivatal „Innovációs ökoszisztéma” (ÖKO_16) című programja egy korábbi uniós kiírás hazai forrásból működő tükörpályázata, célja a startup vállalkozások alapítását, mentorálását és képzését ösztönző környezet megerősítése.

A pályázat keretében a volt NNG-vezér, a Balogh Péter fémjelezte BaConsult Kft. mellett a Design Terminál Konzorcium és Intellitext Hardver & IoT Akcelerátor Kft. kapott egyenként közel félmilliárd forintos támogatást.

A Design Terminál Konzorcium mögött a Csák János volt londoni nagykövethez köthető tanácsadócég áll, ő a Design Terminál befektetője. A cég igazgatóságáben ott van a Terminál stratégiai vezetője, Böszörményi Nagy Gergely, de az igazgatóságban helyet kapott Hetényi Márk, az MKB Bank pénzügyi és operatív vezetője is.

Az Intellitext csapata pedig a Jeremie-programban is nyertes, a Futureal-csoportot tulajdonló Futó családhoz köthető Finext kockázati tőkebefektető érdekeltsége.

balogh-peter-baconsult

Balogh Péter

A BaConsult Kft. angyalbefektetőként 2015 óta foglalkozik inkubációval, jelenleg is tíznél több startupot támogat anyagi befektetéssel és szakmai segítségnyújtással. Az állam 500 millió forintját további 200 millióval egészítik ki (ebben tőke + egyéb szolgáltatások is benne vannak). Azóta sikeres tárgyalásokat folytattak, így az összeget sikerült 1 milliárdra feltornászni.

Az NKFI korábban a közép-magyarországi régión kívüli inkubátoroknak is nyújtott támogatást.

Oszd meg!