Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: a Subway hivatalos Twitter-oldala

Meghalt a Subway utolsó élő alapítója, aki ezerdolláros befektetéséből csinált milliárd dolláros vagyont

Barátja továbbtanulását segítette ezerdolláros kölcsönnel, végül milliárdos árbevételeket és vagyont csinált ebből és szabadon variálható szendvicsekből. Peter Buck 90 évesen hunyt el.

Kilencvenéves korában, múlt héten csütörtökön meghalt Peter Buck, a Subway társalapítója, erősítette meg a hétvégén a gyorsétteremlánc a CNN-nek.

Buck volt a világ legismertebb szendvicsezőhálózatának utolsó élő alapítója, az amerikai Forbes 1,7 milliárd dollárra becsüli a vagyonát.

Buck alapítótársa, Fred DeLuca 2015-ben hunyt el 67 éves korában.

Buck 1930-ban született a Maine állambeli South Portlandben. 1952-ben végzett a Bowdoin Főiskolán, majd a Columbián fizikát tanult, itt is doktorált.

Peter Buck egy visszaesésben lévő céget hagy maga után Fotó: Bio Wiki News USA / Facebook

A Subway elődjét 1965-ben alapították, Buck ekkor adott kölcsön DeLucának (aki már akkor is családi barátjuk volt) ezer dollárt, hogy az utóbbi szendvicsezőt nyithasson, ezzel segítve főiskolai tanulmányait. Így nyílt meg a Pete’s Super Submarines a connecticuti Bridgeportban. 1974-re már 16 üzletet vittek Connecticut államban, ezt követően a franchise-rendszerük is elindult. Már a 70-es, 80-as években szabadon összeállítható és variálható szendvicseikkel sikerült teret nyerniük, ahogy ez ma is a lánc működésének egyik lényege.

Az elmúlt évek gyorséttermi versenyében a Subway forgalma jelentős mértékben apadt:

az elmúlt 15 évben 2013-ban generálták a legnagyobb éves amerikai bevételüket 12,3 milliárd dollárral, ehhez képest 2020-at csupán 8,3 milliárd dollárral sikerült zárniuk az USA-ban.

Címlapkép: a Subway hivatalos Twitter-oldala

Oszd meg!