rövid hír

Élet a Twitter után: átadja magát a Bitcoinnak a Szilícium-völgy különc milliárdosa

Forbes
2021. december 03. 2 perc olvasás

Jack Dorsey kriptocége, a Square csatlakozik a Google-höz és a Facebookhoz: nevet vált, hogy jobban hangsúlyozza a fő fókuszt.

Maradt még Jack Dorsey tarsolyában az érdekes bejelentésekből. Hétfőn visszavonult az általa alapított Twitter vezérigazgatói székéből, most meg azt jelentették be, hogy másik cége, a Square nevet vált.

Az új név: Block – utalva a blockchain technológiára.

A cég új néven marad a New York-i börzén, fő terméke a digitális fizetési szolgáltatást nyújtó Square marad az eredeti nevén.

A névváltoztatás oka egyértelmű: Dorsey a globális kriptovilág egyik legismertebb arca, saját Twitter-biojában egy szó van: bitcoin. A Cryptoweekly nemrég az egész ökoszisztéma 8. legfontosabb figurájává választotta.

Az üzletember az új névvel is azt hangsúlyozza: a kriptó van az üzlet központjában. A cég amúgy nagybefektető is, a Wall Street Journal szerint csak a legismertebb kriptovalutában 220 millió dollárnyi kitettsége van.

Az, hogy Dorsey odáig lenne a kriptovalutáért, enyhe megfogalmazás. Az amerikai Forbes szerint 10,8 milliárd dolláros vagyonnal az 53. leggazdagabb üzletember a Fortune-nek nemrég azt mondta:

„A Bitcoin megváltoztatott mindent az életemben. Nem hiszem, hogy lenne bármi a munkásságomban, ami fontosabb nála.”

Nemrég közel hárommillió dollárért, bő egymilliárd forintért árverezték el élete első tweetjét NFT-formában.

A névváltoztatással amúgy a Square igen neves elődök nyomdokába lép. A legutóbbi szilikon-völgyi nagyágyú, amelyik nevet váltott, a Facebook volt, ahogy Meta-vá lett. A módosítás lényege ugyanaz, mint a Square-nél: az új fókuszt hivatott jelölni. Pont ugyanezt jelölte a Google is, amikor a cégnevét Alphabetre változtatták.