Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Soros György a klímaváltozás és az autoriter rendszerek elleni harc szellemében új egyetemet alapít

Egymilliárd dollárral indítja el új egyetemét Soros György, írja a Bloomberg. A magyaramerikai milliárdos a davosi Világgazdasági Fórumon jelentette be, hogy globális iskolájának célja az elnyomó rendszerek és a klímaváltozás elleni küzdelem lesz.

Az Open Society University Network névre hallgató egyetemi hálózatot a Soros által alapított és támogatott CEU és a Bard College partnerségén keresztül indítják útnak, hogy világszerte nyújtson platformot a tanulni és kutatni vágyóknak.

„A hosszú távú stratégiánk, és egyben a legnagyobb reménységünk a minőségi oktatás elérhetőségében rejlik. Pontosabban az olyan oktatáséban, ami a kritikai gondolkodás fejlesztésével és az akadémiai szabadság hangsúlyozásával erősíti az egyén önállóságát” – mondta a milliárdos.

Soros először beszédet tartott, majd a közönség kérdéseire válaszolt. Szót ejtett a Facebook dominanciájáról, az Egyesült Államok „túlfűtött” gazdaságáról, valamint azokról a szerinte autoriter vezetőkről, akik politikája ellen az új egyetem is küzdeni fog majd.

Hszi Csin-ping kínai, Jair Bolsonaro brazil és Donald Trump amerikai elnök is megkapta a magáét, utóbbi politikust Soros úgy jellemezte, mint „szélhámost” és „a legnárcisztikusabb embert”, aki egyébként személyesen felelős az amerikai gazdaság állapotáért. „Egy túlmelegített gazdaságot nem lehet sokáig forrni hagyni” – fogalmazott.

„A klímavészhelyzetet és a világszerte uralkodó nyugtalan viszonyokat figyelembe véve nem túlzás azt mondani, hogy 2020, valamint az elkövetkezendő néhány év nem csupán Hszi és Trump sorsát határozza majd meg, hanem a világét is – mondta vészjóslóan Soros. – Semmi sem állítja meg őket, és azt hiszem, egyfajta informális egyesség segédművelet van kialakulóban Trump és a Facebook között” – elmélkedett.

„A Facebook azon dolgozik majd, hogy Trumpot újraválasszák, Trump pedig védeni fogja a Facebookot.”

Kép: Soros György Twitter-profilja

Oszd meg!

Azért szeretem a közösségi médiát, mert olyan, mintha lenne egy újságom, csak veszteségek nélkül.