Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Soros György beszállt az egyik legellentmondásosabb techcégbe, az ügyfelek között ott van a CIA és az FBI is

A 2003-ban alapított titokzatos és ellentmondásos adatelemzéssel és adatbányászattal foglalkozó Palantir Technologies-t idén szeptemberben vezették be a New York-i tőzsdére. Most a milliárdos befektető Dan Loab mellett Soros György alapja is vásárolt a részvényeiből.

Az adatbányász Palantir még soha nem volt nyereséges. Tizenhét éves működése alatt 3,8 milliárd dolláros mínuszt halmozott fel, a startup vesztesége az utóbbi két évben 580 millió dollár volt. 2020-ban a bevételük elérheti az egymilliárd dollárt, de profit most sem várható.

Peter Thiel, a Palantir társalapítója többek között a PayPal alapításáról, a Facebook igazgatótanácsában betöltött pozíciójáról, a Gawker médiabirodalom megbuktatásáról, a republikánus nézeteiről és a Trump-kampány támogatásáról is ismert.

A cég egyébként egy A Gyűrűk Urában szereplő, kémkedésre is használt mágikus kőről kapta a nevét, ami erősen összecseng nyilvános megítélésével is. A legtöbb befektető inkább távolságot tart a startuptól, ügyfeleik leginkább azok a kormányok és titkosszolgálatok, amelyek szeretnének minél több adathoz hozzáférni országuk állampolgáraikról.

A cég adatelemzési szoftvereit többek között az FBI és a CIA is használja, de az ügyfelei között kockázati tőkealapok, bankok és pénzügyi szolgáltatók is találhatóak.

A Palantir például az amerikai bevándorlási hatóság állandó partnere. Olyan projektekben is részt vett, amelyek az illegális bevándorló gyerekek szüleinek letartóztatását könnyíti meg. A 2019-es évben a cég bevételeinek 46,5 százaléka származott kormányzati megrendelőktől.

A szeptemberi tőzsdei bevezetés során a cég közvetlen jegyzést hajtott végre,nem vontak be új tőkét, hanem a meglévő tulajdonosok adtak el a részesedésükből.

Anno a Spotify és a Slack is így ment ki a tőzsdére. A cnn.com értesülései szerint a Soros Alapkezelő 18,5 millió, míg a Daniel Loab által alapított Third Point nevű kockázati tőkealap-kezelő 2,4 millió Palantir-részvényt vett pénteken.

A Palantir értéke most közel 30 milliárd dollár. A céget amerikai kormányzati szereplők a koronavírus terjedésével és az oltások lehetséges eloszlásával kapcsolatos adatok nyomon követésével kapcsolatos adatok elemzésével is megbízták.

Fotó: Markus Spiske / Unsplash

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.