Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az ellentmondásos milliárdos, Peter Thiel 20 milliárd dolláros kristálygömbbel kutatja a koronavírust

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) munkatársai olyan appal kezdtek dolgozni, amit az adattudományt elsősorban a kormány szolgálatába állító Palantir készített – írja az amerikai Forbes.

Igaz, ezt sem a CDC, sem a Palantir nem jelentette be; a portál két, „a munkát közelebbről ismerő” forrásra hivatkozik. A Peter Thiel alapította Palantir a befektetői értékelések alapján az egyik legértékesebb startup, de az általa használt adatok kezelése és a titkolózása miatt igen sok kritika éri – az év elején a Slate a leggonoszabb cégek közé sorolta. (A Szilícium-völgy ellentmondásos milliárdosa két éve Budapesten tartott előadást.)

Bár a Paypallel ismertté vált milliárdos Peter Thiel Gyűrűk ura alapján elnevezett cége (ugye abban hívták a mindent látó kristálygömböket palantíroknak) fennállása óta tényleg kapott hideget-meleget, a szóban forgó projektet nem érheti kritika, mert a névtelenséget kérő források szerint semmilyen személyes adattal nem zsonglőrködik. Helyette a Palantir Foundry nevű elemzőrendszer kórházakból és egészségügyi szolgáltatóktól gyűjt anonim adatokat, ideértve teszteredményeket, a sürgősségi ellátás állapotát, az ágykapacitást és a lélegeztetőgépek ellátottságát. A Palantir továbbá járványmodelleket is fejleszt a CDC-nek, hogy így segítse a szervezet erőforrásgyűjtését.

A titkolózás marad

„Az Egyesült Államokban továbbra is együttműködünk az egészségügyi minisztériummal, beleértve a CDC-t, illetőleg a többi kormányügynökséggel, hogy minél szerteágazóbb, pontosabb és időszerűbb információkkal lássuk el őket, miközben a Covid-19-el kapcsolatos erőfeszítéseket tesznek” – nyilatkozta a Palantir egyik szóvivője. A CDC a cikk megjelenéséig nem válaszolt az amerikai Forbes megkeresésére.

Ez a technológia lehetővé tenné, hogy a CDC tisztán értse, mi is történik az Egyesült Államokban egy adott pillanatban, legyen szó állami vagy városi szintről.

Az információ hozzásegítené a szervezetet, hogy eldöntse, hová allokál erőforrásokat, úgy, mint lélegeztetőgépeket és maszkokat – mondta az egyik forrás. Ez nagyon fontos lenne, különösen a lélegeztetőgépek folyamatos és egyre sürgető igénye miatt.

A Palantir csak egyike azon techcégeknek, amik adatokat gyűjtenek és elemeznek a koronavírus ellni harcban – köztük van a Google és az Oracle is. Egyes ötletek, mint hogy mobiltelefonokkal monitorozzák az emberek mozgását, aggodalmat szítanak, mert ezek a lépések csak fokozhatják a megfigyelést. Ugyanakkor a források hangsúlyozták, hogy a Palantir semmilyen személyes adattal nem babrál. Az appot az Amazon Web Services üzemelteti, együttműködésben a CDC-vel, mondta az egyik forrás. A Palantir régóta az Amazon back-end infrastruktúráját használja.

Az amerikai app hasonlít az Egyesült Királyságban múlt héten bemutatott alkalmazáshoz. A Palantir Foundry platformja, az Amazon és a Microsoft állnak mögötte, együttesen segítik a brit egészségügyet. „A Palantir egy adatfeldolgozó, nem pedig adatkezelő, és nem férhet hozzá semmilyen adathoz a National Health Service hozzájárulása nélkül” – írta a brit közlemény.

Nem tiszta, mennyit keresnek rajta

A Palantir angliai bevezetése sokakban keltett aggodalmat, mert a cég nagyon jó kapcsolatot ápol az amerikai hatóságokkal, köztük a CIA-vel. Még Oszaba Bin-Laden meggyilkolásában is szerepe volt a vállalat technológiájának. Alapítói Alex Karp szociológis és Peter Thiel milliárdos voltak, utóbbi még a Facebook korai befektetői között is ott volt, és máig igazgatója a Palantirnak.

Hogy mennyit keres a koronavírus-projekten a cég, egyelőre nem tiszta. A legfrissebb hivatalos adatok szerint a CDC februárban 675 ezer dollárt fizetett a Palantirnek, ez azonban csak szoftverlicencek meghosszabbítását fedezte. A cég az élelmiszer- és gyógyszeripari hatósággal is aláírt egy 28 ezer dolláros szerződést a múlt hónapban – ez a Gotham nevű, alapvetően bűnözők lekövetésére szolgáló rendszer használatáról szólt.

A Palantirról utoljára tavaly decemberben írtunk a magyar Forbesban. A Next mellékletben mutattunk be egy magyar fiatalembert, aki ennél a cégnél dolgozik.

Kép: Martin Sanchez // Unsplash

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója