Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

4,5 milliárd forint repült el a Sinopharm-adományokkal

Hétmilliárd forintnyi oltóanyagot, többségében Sinopharmot adott tovább a Magyar Kormány adományként a rászoruló országoknakderül ki a Népszava gyűjtéséből. A vakcinák negyven százalékát ingyen kapták az országok.

Az adományként továbbadott vakcinák közel kétharmada a kínai Sinopharm oltóanyaga, közel 400 ezer vakcinát passzolt el a Kormány. 

Ez azért is figyelemre méltó, mert a Sinopharm volt a legdrágább, 31,5 eurós (kb. 11 ezer forintos) beszerzési árú oltás – annak ellenére, hogy több felmérés szerint ez a leghatékonytalanabb. 

Az Európai Unió közös vakcinabeszerzési programja szerint lakosságarányosan közel 24 millió oltóanyag jár Magyarországnak – ezzel 14,1 millió főt tudnak teljesen beoltani. 

Az oltóanyagoknak eddig nagyjából a fele érkezett meg, többségében a Sinopharm árának feléért beszerezhető Pfizer jött az országba.

Esik az oltási hajlandóság, megszabadulnak a vakcinatöbblettől

Közel 5 és félmillióan vették fel az oltást Magyarországon, az oltási hajlandóság azonban visszaesett – ezért a kialakuló vakcinatöbbletet adja tovább a Kormány.

  • Csehországnak 40 ezer Pfizer járt kölcsönbe júniusban, még 300 ezret júliusban, illetve 100 ezer Janssent augusztusban,
  • Szlovéniának 300 ezer AstraZenecát kölcsönöztünk,
  • Észak-Macedónia 6 ezer AstraZenecát kapott,
  • Portugáliának beszerzési áron adott tovább a Kormány 200 ezer AstraZenecát,
  • A Zöld-foki Köztársaságnak 100 ezer AstraZenecát adományozott Szijjártó Péter a látogatásakor,
  • Vietnám 100 ezer AstraZeneca oltást kapott ajádékba,
  • 200-200 ezer Sinopharmot pedig Bosznia-Hercegovina és Montenegró kapott.

Három hónap alatt így több mint 1,5 millió oltást adott át Magyarország.

WHO-főigazgató: halasztani kellene a harmadik oltást


Oszd meg!