Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Online snowboard-üzlettel kezdte, ma már dollármilliárdos a Shopify-alapító Toby Lutke

A kanadai székhelyű Shopify 2015-ös tőzsdei bevezetése óta egészen hihetetlen teljesítményt produkált, megharmincszorozta az értékét. A részvényeken ülő alapítók és a befektetők eközben nagyon jól jártak.

Egyre több olyan kevésbé ismert és rivaldafényben álló befektető van a világban, aki a Shopify-nak köszönhetően lépett a dollármilliárdosok klubjába – nem csoda, hogy mindez fölkeltette az amerikai Forbes szerzőinek figyelmét is. Közéjük tartozik John Phillips, egy 68 éves, nyugdíjba vonult vállalati ügyvéd és felesége, a rákos betegek stresszkezelésére specializálódott pszichológus, Dr. Cathy Phillips, akik pusztán azáltal gazdagodtak meg hihetetlen mértékben, hogy nem nyúltak kezdeti befektetésükhöz és tovább ültek a részvényeiken. A torontói angyalbefektető házaspár ma már 2 milliárd dolláros vagyon birtokosa.

Az előbbieknél ismertebb név a cég CEO-ja, Tobias Lutke is (vagyona jelenleg 4,2 milliárd dollár) és apósa, Bruce McKean (vagyona 1,4 milliárd dollár). A Shopify-társalapító Scott Lake szintén milliárdossá válhatott, a harmadik társalapító Daniel Weinand, aki valamivel később csatlakozott a társasághoz, egyelőre nem tud elég részvényt felmutatni ahhoz, hogy a milliárdosok klubjához tartozzon.

Az ottawai székhelyű cég részvényei a 2015-ös tőzsdei bevezetés óta szárnyalnak.

Piaci kapitalizációja jelenleg 60 milliárd dollárra rúg, ezzel Kanada hetedik legértékesebb vállata, megelőzve többek között a Canadian Pacific Railway vasúttársaságot és a Thomson Reuters médiavállalatot is. A cég egy milliárdosgyárrá vált ötezer dolgozója számára is, akik mintegy 2,2 milliárd értékű részvényt birtokolnak.

A Shopify kezdetei egészen 2002-re, vagyis Lutke 20-as éveihez és egy emlékezetes snowboardtúrához nyúlnak vissza. Ekkor, a Whistler síparadicsomban találkozott ugyanis Fiona McKeannel, a későbbi feleségével. Egy évvel később Litke Németországból a hóval borított Ottawába költözött, hogy barátnőjével lehessen. Ekkor határozta el azt is, hogy online snowboard-üzletet indít egy családi baráttal, Scott Lake-kel. Azonban akadt egy kis probléma: az oldal kezeléséhez használt szoftver. Lutke rájött, hogy másokat is érint a probléma, így 2004-ben elindították a Shopify-t, ami kisvállalkozásoknak segít eladni termékeiket az interneten.

Bár már létezett az Ebay és az Amazon, Lutke egyablakos ügyintézőt épített. Számos eszközt adott az ügyfelei kezébe, hogy gyorsan létrehozhassanak egy új weboldalt, feldolgozzák a kifizetéseket teljesítsék a megrendeléseket, kezeljék a készleteket és hirdetéseket tegyenek fel. E szolgáltatásokért havi 29 és 299 dollár közötti díjat számított fel.

2007-ben, mielőtt kockázati tőkebefektetőkhöz fordult volna, Lutke megtalálta a torontói székhelyű üzleti angyalbefektetőt, a sikeres karriert maga mögött tudó korábbi vállalati ügyvédet, aki első körben 250 ezer dollárt, majd két év múlva további 500 ezret tett a vállalkozásba. Ma már milliárdos, amit annak köszönhet, hogy volt elég türelme kivárni, hogy mára a Spotify részvényei a piac egyik legdrágábbjává váljanak.

Ma már egymilliónál is több online üzlet működik a Shopify technológiájával. Közéjük tartozik a világ legfiatalabb self-made dollármilliárdosa, Kylie Jenner biznisze, a Kylie Cosmetics, a fenntartható cipőiről ismert Allbirds, a táskáiról ismert Lesportsac és a matchatea-kereskedő Laird Superfoods. A nagyobb márkák, mint a Heineken, a General Mills és a Kitchenaid szintén az ügyfelek közé tartoznak.

2019-ben ezek a vállalkozások bruttó 61 milliárd dollár értékben adtak el a Shopify szolgáltatásán keresztül, 1,6 milliárd dolláros bevételt generálva a Shopify számára, ami 47 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Borítókép: Xianjuan Hu / Unsplash

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.