rövid hír

Uniós segélyt kap Ukrajna, miközben egyre feszültebb a helyzet a határon

Forbes
2022. február 21. 4 perc olvasás

1,2 milliárd eurónyi segélyt küld az Európai Unió Ukrajnának: a Tanács nem írta le, de utalt az orosz fenyegetettségre. Közben egyre feszültebb a helyzet a határon, lövöldözéssel vádolják egymást a felek, az orosz haderő pedig nem hagyja el a környéket.

Két részletben, összesen 1,2 milliárd euróval támogatná az Európai Unió Ukrajnát – erről a Bizottság javaslatára az Európai Tanács döntött ma. A támogatás alacsony kamatozású, hosszú lejáratú hitelek formájában érkezik. A makroszintű segély az ország gazdasági stabilitását akarja előmozdítani és nem titkolt célja, hogy azonnali támogatást nyújtson a háborús konfliktus szélére sodródott országnak. Bár a közleményben nincs szó sem háborúról, sem Oroszországról, de az benne van, hogy „a folyamatos biztonsági fenyegetés miatt jelentős tőkekiáramlás volt megfigyelhető. Ukrajna elveszti a hozzáférést a nemzetközi pénzpiacokhoz az egyre súlyosabb geopolitikai kockázatok (…) miatt.”

Mi történik most a határon?

A feszültség viszont közbe egyre nagyobb a határon. A hírek attól voltak hangosan a hétvégén, hogy Kelet-Ukrajnában, az ukrán kormányerőket és a Moszkva-barát szakadárokat elválasztó vonalon csütörtök óta felerősödtek a gránátlövések. Az oroszok már be is mutattak egy határőrállomást, amit szerintük Ukrajnából lőttek szét.

Emmanuel Macron francia államfő hiába győzködte két órán Vlagyimir Putyin orosz elnököt, a Kreml szerint nincs semmilyen konkrét terv, hogy Putyin akár csak telefonon is tárgyaljon Joe Bidennel, az Egyesült Államok elnökével. Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint ugyanakkor egy telefonos megbeszélést bármikor megszerveznek Putyin és Biden között, ha úgy alakul. De e héten elvileg találkozik egymással Anthony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Abban bíznak, hogy egy telefonos megbeszélés képes lesz csitítani a legnagyobb biztonsági-katonai válságot, ami a második világháború óta éri Európát. Washington és Moszkva álláspontja minimum kétséges. Joe Biden folyamatosan hangsúlyozza, hogy bármikor elindulhat az orosz haderő, műholdfelvételek is azt mutatják, hogy az orosz csapatok nagyon közel vannak a határhoz.

A piacok nagyon érzékenyek

Moszkva közben még mindig háborús hisztinek titulálja a nyugati félelmeket, a Kreml szóvivője a hétvégén azt tudta mondani, hogy Oroszország a történelme folyamán soha senkit sem támadott meg.

„Oroszország, amely annyi háborút élt át, az utolsó ország Európában, amely egyáltalán ki akarja ejteni azt a szót, hogy háború.”

Pedig közben a becslések szerint 170-190 ezer orosz katona állomásozik a határon, amelyek közül sok a hétvégén közösen gyakorlatozott a fehérorosz haderővel – az ukrán határ közelében. Vlagyimir Putyin pedig azóta be is jelentette: a jelenlegi feszült helyzet miatt nem vonják ki csapataikat Fehéroroszországból.

A piac iszonyú érzékeny a helyzetre, a legkisebb jelzésre, nyilatkozatra azonnal tudnak mozdulni az árfolyamok. S a tőzsdemutatókra, régiós devizákra és kriptovalutékra ránézve úgy tűnik: a befektetők egyelőre nem túl optimisták, hogy békés úton rendeződik a helyzet. Az amerikaiak és a legtöbb európai ország is hangsúlyozza közben: a legsúlyosabb szankciókra is készek, ha Moszkva a támadás mellett döntene. Források a Reutersnek azt mondták: Amerika kész eltiltani az amerikai pénzügyi intézményeket az orosz bankokkal való ügyletkötésről.

Borítókép: Vlagyimir Putyin // Facebook