Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Volt Rotschildé és egy náci gyűjtőé is, most 11,4 milliárd forintot fizettek érte

Alexandrine de Rothschild, a nácik, és egy texasi olajmágnás is megszerezte már Van Gogh Szalmaboglyák című képét. A festmény végül a Christie’s aukciós ház tegnapi árverésén 35,8 millió dollárért (11,4 milliárd forint) kelt el.

A holland posztimpresszionista festő Meules de blé (Szalmaboglyák) című, 1888-ban készült képét Edwin L. Cox, a tavaly 99 évesen elhunyt texasi olajmágnás gyűjteményének más darabjaival együtt lehetett megvenni a Christie’s a november 11-i aukcióján.

A festményen aratómunkások fölé magasodó szalmaboglyák láthatóak. A képet 1913-ban vásárolta meg Max Meirowsky német gyáriparos, aki 1938-ban Amszterdamba menekült a nácik elől.

A műgyűjtő a képet egy párizsi műkereskedő gondjaira bízta, aki eladta azt Alexandrine de Rothschildnak, a híres bankárcsalád egyik tagjának.

A második világháború kitörésekor Rothschild Svájcba menekült. A műgyűjteményét Franciaország német megszállása idején a nácik elkobozták.

A Christie’s szakértője szerint a Szalmaboglyák Van Gogh egyik legnagyobb hatású papírképe, amely valaha is piacra került. Azt, hogy mi történt a festménnyel a második világháború után az 1970-es évekig, nem tudják. Cox 1979-ben vásárolta egy New York-i galériától.

A festmény a Christie’s aukciós ház csütörtöki árverésén végül 35,8 millió dollárért (11,4 milliárd forint) kelt el.

Borítókép: Christie’s

Oszd meg!