Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech

Már Pfizer-oltásra is lehet regisztrálni, jövő hétre Astrazeneca is kérhető

A Sinopharm mellett pénteken az oltási regisztrációs rendszerben a Pfizer és az Astrazeneca is megjelent.

Pfizer-vakcinát is elő lehet jegyeztetni péntekre az EESZT rendszerében, tíz órától pedig várhatóan el is kezdődhet az oltás az mRNS-alapú vakcinával – írja a kormánypárti Origóra hivatkozva a Telex.

Emellett jövő hétre Astrazeneca-oltásra is lehet már időpontot foglalni.

A Pfizer korábbi közleménye alapján április 27-én 355 ezernél is több vakcinája érkezett Magyarországra, ami harminc százalékkal több, mint egy héttel korábban. Így már 2,5 millió adag Pfizer-Biontech-oltást hoztak Magyarországra.

Rengeteg vakcina érkezik

Csütörtökön és pénteken összesen 768 400 koronavírus elleni vakcinát szállítottak Magyarországra. A java része ennek Sinopharm (400 ezer adag), csütörtökön pedig a Pfizer mellett még 44 400 Moderna érkezett. A Magyarországra szállított vakcinadózisok száma így már meghaladja a nyolcmilliót – uniós beszerzésből valamivel többet hoztak az országba, mint a Szputnyikból és a Sinopharmból.

Mivel hétvégére elérhetjük a négymillió beoltottat, a Kormányinfón Gulyás Gergely arról beszélt, ebben az esetben újranyithatnak a mozik, a színházak, az éttermek belső terei, az uszodák és az edzőtermek – azoknak, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Nekik a maszkviselés sem lesz kötelező a kulturális- és sportrendezvényeken.

A nagy számban érkező vakcina és a regisztráció kiterjesztése miatt könnyen lehet, hogy a még oltásra várók jelentős része egyre nagyobb arányban utasítja vissza a kormánykommunikációban favorizált Sinopharmot és Szputnyikot. Ez derült ki a 24.hu cikkéből: a lapnak két budapesti kerületből számoltak be arról, hogy lassan halad az oltás a Sinopharmmal.

A kínai és orosz vakcinák elutasítása tovább nőhet, ugyanis az Európai Parlament úgy döntött, az Európai Gyógyszerügynökség által nem elfogadott oltásokat kapók nem utazhatnak feltétlenül szabadon az EU-ban.

Nyár a tengerparton: mikortól kaphatnak pecsétet a keleti vakcinák?

Az EP minden uniós tagállam döntésére bízza, milyen feltételeket támaszt a beutazásra az ilyen vakcinákkal oltottak felé.

Borítókép: Biontech


Oszd meg!