Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Cris DiNoto / Unsplash

Rekordbevételt ért el a Nutella gyártója – mégsem örülhetnek felhőtlenül

Az egy dolog, hogy nőtt a forgalom, de meggyűlik a Ferrero baja Franciaországgal.

Rekordbevételt, 12 milliárd dollár feletti forgalmat ért el a Nutella gyártója, az olasz Ferrero – írja a Business Insider a Reuters nyomán.

Az augusztusban lezárt üzleti évben a bevétel növekedését két nagyobb felvásárlás is támogatta: a Butterfinger és Babyruth márkákat 2018 március végén vette meg a svájci élelmiszeripari óriástól, a Nestlétől 2,8 milliárd dollárért, így ezek is dobtak a forgalmon.

Az elmúlt évtized során több mint duplázta az eladásokat a csoport annak köszönhetően, hogy egyre nagyobb rajongótábort szerzett a világ körül. A vállalat értékét a Forbes 34 milliárd dollárra becsülte, vagyis majdnem négyszer akkora, mint a Mol.

A Ferrerót legtöbben a Nutelláról, a Kinder termékekről és a Tic-Tac gyártójaként ismerhetik. Az olasz édességipari céget 1946-ban alapította Pietro Ferrero a Torinótól alig egy órára fekvő Albában, a tulajdonos még mindig a Ferrero család, akik teljes titokban üzemeltetik a céget – a Guardian korábban a világ egyik leginkább rejtőzködőbb vállalatának nevezte. Pietro fia, Michele épített globális céget a manufaktúrából.

Giovanni Ferrero a cég luxemburgi központjában. Fotó: Jamel Toppin / The Forbes Collection

Az amerikai Forbes 2018 nyarán írt egy alapos cégportrét a Ferreróról. A cég vezetője és fő tulajdonosa, a harmadik generációs Giovanni Ferrero mintegy 22,4 milliárd dolláros (több mint 6,2 ezer milliárd forintos) vagyonával a világ 37. leggazdagabb embere a Forbes globális gazdaglistája szerint – ez tizenhatszorosa Mészáros Lőrinc, illetve hússzorosa Csányi Sándor vagyonának.

Magyarország 50 leggazdagabb embere – már nem Csányi az első

A napokban viszont negatív hírek is érkeztek a vállalat felől: február 21-én le kellett állítani a legnagyobb Nutella-gyárat Franciaországban minőségügyi problémák miatt, továbbá a Nutellát a francia élelmiszeripari szabályozás is megtalálta:

mivel 56 százalékban cukrot tartalmaz, ezért beleesik abba a termékkategóriába, amiket a boltoknak drágábban kell árulniuk a helyi termelők védelme érdekében.

Jó hír az orángutánoknak, jön a pálmaolajmentes “Nutella” – csak nem a Ferrerótól

Borítókép: Chris DiNoto / Unsplash

Oszd meg!