F1! Zsír!

Ritkábban csöng a telefonom, mint azt sokan gondolják, de ha hívnak, eléggé kiszámítható, hogy ki mit akar tőlem. A legtöbben be szeretnének kerülni az újságba, néhányan kimondva-kimondatlanul rögtön fel a címlapra. Ritka, de […]


Bővebben

Cris DiNoto / Unsplash

Jó hír az orángutánoknak, jön a pálmaolajmentes “Nutella” – csak nem a Ferrerótól

Nagy dobásra készül az olasz tésztagyártó cég, a Barilla. A Nutellához hasonló saját mogyorókrémmel rukkolnának elő, egy fontos különbséggel: az ő verziójuk nem tartalmaz majd pálmaolajat.

A szintén olasz Ferrero Nutellájának elődjét Pietro Ferrero cukrász alkotta meg 1946-ban, a receptet később fia tökéletesítette, ő nevezte el a kakaós mogyorókrémet Nutellának, ami később aztán az egész világ agyába beégett. A Nutella a nyolcvanas években indult el a világhírnév felé, mára éves forgalma meghaladja a 2 milliárd eurót (ezzel 54 százalékos részesedése van a kakaókrémek globális piacán, azaz abszolút vezetőnek számít).

Ebbe az egyértelmű elsőségbe piszkálna most bele a Barilla, írja a Portfolio.hu. Jövőre tervezik piacra dobni saját Nutellájukat (a hasonlóan dallamos, bár lényegesen bonyolultabb Crema Pan di Stelle néven), az első üvegek már januárban feltűnhetnek az olasz üzletekben. A tésztagyártó a Nutella Achilles-inát venné célba, az ő verziójuk nem tartalmaz majd pálmaolajat, napraforgóolajjal helyettesítik majd. Mogyoróból csak olaszt, kakaóból pedig csak fenntartható gazdálkodásokból származót fognak majd beszerezni, és 10 százalékkal kevesebb cukrot használnának vetélytársuknál.

A pálmaolaj témája legutóbb tíz napja futott nagyot az interneten, amikor Angliában politikai vonatkozása miatt betiltották az Iceland nevű lánc és a Greenpeace közös karácsonyi reklámját, ami felhívja a figyelmet az esőerdők pusztítására.

Oreós kürtőskaláccsal őrjíti meg a kaliforniaiakat a fotómodellből vállalkozóvá lett szegedi lány

Borítókép: Cris DiNoto


Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő