Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rekord után sokkolta a befeketetőket a Samsung

A Samsung előző negyedévben rekordprofitot ért el, három hónappal később viszont már nem mutatnak olyan jól a számok. A cég kiadott egy előzetes figyelmeztetést, ami szerint a 2018. december 31-én véget érő három hónapos periódusuk bevétele és profitja alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt ugyanerre az időszakra nézve. A Samsung szerint az eladások 52,5 milliárd dollárt tesznek majd ki, ami 11 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, az üzemi nyereség pedig 29 százalékkal csökkenhet, 9,6 milliárd dollárra.

Az előrejelzés sokkolta a befektetőket és az elemzőket, akik mindkét adatra magasabb számokat vártak. Szokatlan az is, hogy a Samsung kiadott előzetes figyelmeztetést: meg szokták várni a végleges számokat, csak utána kommentálják az adatokat.

A cég rossz teljesítményében két fő okot azonosított: a memóriák (a számítógépekbe szerelt RAM-ok, illetve az okostelefonokba épített memóriaegységek) piacán nincs már akkora igény, mint korábban, és egyre nagyobb a verseny az okostelefonok piacán. A Samsung szerint a következő fél évben újra javulhat a teljesítmény, amit az 5G terjedésétől és összehajtható telefonjaitól vár. Növekedik piaci részesedése az okostelefonba szánt OLED-képernyőknél.

Ebben a hónapban az Apple is előzetes figyelmeztetést adott ki a számairól, az a cég az (új) okostelefonok iránti igény csökkenésével magyarázza az elmaradást, és a fő oknak Kínát jelöli meg.

Egyetlen éjszaka alatt 55 milliárd dollárt bukott az Apple. Van még kiút a válságból?

 

 

Oszd meg!