Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egyetlen éjszaka alatt 55 milliárd dollárt bukott az Apple. Van még kiút a válságból?

55 milliárd dollárt bukni egyetlen éjszaka leforgása alatt még a világ első billiódolláros vállalatának sem piskóta pofon, főleg, hogy sem az új iPhone-ok eladásai, sem a partnerkapcsolatok nem úgy alakulnak, ahogy Cupertinóban várták. Persze még pislákol fény az alagút végén: úgy hívják, Donald Trump.

Január 2-án Tim Cook olyan levelet írt az Apple-részvényeseknek, amiben jórészt a kínai termékeladások vártnál sokkal alacsonyabb számaira hivatkozva magyarázta el, miért nem fognak annyit keresni 2019 első negyedévében, mint amennyire számítottak.

A levelet a tőzsde egy rövid kereskedelmi szünettel fogadta, majd mikor újraindult az értékesítés, 7,45 százalékot estek a részvények, és

ezzel 55 milliárd dollárt veszített összértékéből a cég.

Kína a hibás, na meg Trump

Cook levele tényleg jórészt arról szól, hogy Kínára mutogat, illetve az Egyesült Államok kereskedelmi háborújára, ami Donald Trump elnök egyik fontos politikai ígéretének eredménye.

Kép: freestocks.org // Unsplash

Kínában nem minden iPhone kapható // Kép: freestocks.org // Unsplash

Bár Hszi Csin-Ping kínai elnök és Trump megegyeztek egy év eleji, 90 napos pénzügyi fegyverszünetben, a távlati helyzet egyelőre beláthatatlan – ehhez adódnak még hozzá a vártnál alacsonyabb iPhone és iPad eladások, illetve az a kellemetlen tény, hogy Kínában nemrég betiltottak több iPhone-modellt, egészen pontosan

az iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X nem értékesíthetők az országban.

A tiltás mögött egy, a Qualcomm chipgyártóval vívott, 7 milliárd dolláros szabadalmi csata áll, és bár az Apple fellebbezett az ügyben (szerintük a chipgyártó egyszerűen téved, a vita pedig egy mezei szoftverfrissítéssel is lezárható), a tiltás egyelőre nem járt le, sőt a Qualcomm szeretné, ha a legfrissebb modellek sem kerülhetnének forgalomba az országban – mindeközben viszont a cupertinói cég belekalkulálta a helyi eladásokat az éves jelentéseibe, így jött ki a 2019 első negyedévétől várt 89-93 milliárd dolláros bevétel, amit most 84 milliárdra mérsékelt a cég, mondván:

Kína, Kína és Kína.

Bár Cook a kínai gazdaság lassulásáról beszél (magyarán állami és nemzetpolitikai gyökerű problémaként állítja be az Apple-termékek lokális bukdácsolását), hozzáteszi, hogy a szolgáltatásokból származó bevétel bizony rekordnak számít arrafelé, és hogy a kínai fejlesztők „a világ legkreatívabbjai közé tartoznak”.

Amúgy sem fogynak

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az Apple elvárásai nem csengtek össze a független elemzők számításaival: a Guardian emlékeztet, hogy a piaci szereplők legfeljebb 91 milliárd dolláros bevételt tartottak reálisnak. A tavaly ősszel kiadott iPhone Xs-széria ráadásul eléggé alulteljesített, az Apple gyorsan be is jelentette, hogy az egykor oly büszkén hangoztatott eladási adatokat soha többé nem hozzák nyilvánosságra.

Alig veszik az új iPhone-t, az Apple máris árat csökkentett

Decemberben aztán kiszivárgott, hogy a beszállítók sem elégedettek az Apple teljesítményével, mert az sokkal több alkatrészt szeretett volna, mint amennyit most el lehet adni. Ezt követte egy váratlan árcsökkentés, majd egy 7 százalékos értékvesztés az év zárásakor, amivel

az Apple a legrosszabb esztendőjét zárta a 2008-as válság óta.

Hiába volt tavaly attól hangos a sajtó, hogy az Apple lett a világ első billiódolláros (azaz 1000 milliárd dollárt érő) cége, ma már csak harmadik az Amazon és a Microsoft mögött.

A cég számára kellemetlen üzleti helyzetet tetézte, hogy az új iPhone-októl nem esett hasra a mobilszakma: míg az almás cég egykor innovációs éllovasként mutatott utat a többi okostelefon-gyártónak, addig 2018 legjobb szakértékeléseket bezsebelő készüléke nem, hogy nem az Apple-é volt, de a tetejébe a kínai Huaweié, aminek Mate 20Pro nevű telefonja előtt egy emberként emeltek kalapot a vásárlók.

Történelmet írt az Apple: a cég értéke átlépte az ezermilliárd dollárt

Az alma nem esik messze

Persze van még remény az Apple visszakapaszkodására: egyrészt az új iPhone-okat még a sok éves trendkövetés ellenére is jobban figyeli a világ, mint a legtöbb ázsiai konkurenst, ez a fajta névleges előny pedig sokáig kitart még; másrészt a Trump-féle harcnak pozitív hozománya is lehet, hisz az elnök és kabinetje szerint a Huawei-telefonok a kínai kormány kémkészülékei, és mint ilyen, be kell tiltani az amerikai forgalmazásukat –

bizony, ha ez bekövetkezik, a körülrajongott Mate 20Prónak is meszeltek arrafelé.

Mivel az Apple amerikai cég, hatalmas regionális előnyre tehet szert, és annak ellenére is visszaerezheti régi pozícióját, hogy most nemcsak a részvényesek, de a partnerek is a szokottnál sűrűbben fordítanak hátat neki.

Sokan többet vártak az új iPhone-októl // kép: Apple Keynote stream

Mi is megírtuk például, hogy a Netflix streaming-szolgáltató szintén bemattolt az almás óriásnak, csak mert elege lett a gyártó 15 (néha 30) százalékos sarcából. Az Apple előtt tehát három megvívandó csata áll:

vissza kell szereznie a részvényesek bizalmát, elő kell rukkolnia egy tényleg elismerésre méltó készülékkel, és újra paroláznia kell a partnerekkel, különben 2019 is kihívásokkal teli esztendő lesz a cég számára.

 

Főoldali kép: Alexandr Bormotin // Unsplash

Oszd meg!