Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Rekord évet zárt a legbefolyásosabb magyar nő bankja

Az üzleti életben a legbefolyásosabb nőnek számító Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója arról számolt be, hogy a bank mérlegfőösszege 44 százalékkal nőtt éves alapon, az adózás előtti eredmény pedig meghaladta 2 milliárd forintot a 2020-as üzleti évben. 

A Gránit Bank a 2020-as évet 573 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta, az eredmények több mint 40 százalékkal magasabbak a 2019-es számokhoz képest. A bank tavaly kétszer gyorsabban növekedett a bankszektor átlagához viszonyítva. A részvényesek, csakúgy, mint az elmúlt hét évben, visszaforgatták a nyereséget a bank saját tőkéjébe – áll a bank Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményében.

Folyamatos növekedés és digitális megoldások a bank jövőképében

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a Bank legfontosabb alapelve továbbra is a részvényesi érték növelése hosszú távon fenntartható eredménynövekedéssel, illetve folyamatos innovációkkal.

Konkrét példákat is említett:

  • a teljes értékű lakossági bankszámlanyitás szelfis azonosítással
  • egy kártyaszolgáltatás, amivel akár már a számlanyitás másnapján vásárlásra alkalmas plasztik nélküli digitális bankkártyát ad új ügyfeleinek
  • az online, digitális ügyfélfiókban igényelhető babaváró kölcsön videóbankos szerződéskötésének elindulása
  • az online lakáshitel-igénylést egyszerűsítő, az előzetes hitelbírálatot digitális útra terelő jelzáloghitel kalkulátor, amivel a hitelt igénylő 5 perc alatt megtudhatja, hogy ténylegesen mennyi hitelt és milyen kondíciókkal vehet fel,

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta az igazgatóság egyedi éves és konszolidált beszámolóját és a részvényesek az idén is egységesen döntöttek arról, hogy a nyereségből nem fizetnek osztalékot. Azt az eredménytartalékba helyezik az innovatív növekedési ütem maximalizálása érdekében, ami a bank szavatoló tőkéjét 24,4 milliárd forintra emeli.

A mostani döntéssel együtt az elmúlt időszakban a részvényesek összesen több mint 5 milliárd forinttal emelték a bank saját tőkéjét.

Az örök visszatérők: Nyúl Sándor és a magyar állam

A Gránit Bankot 2010-ben Demján Sándor alapította (a Milton Bank megvásárlásával és átalakításával), majd részvényeit a bank elnök-vezérigazgatójának, Hegedüs Évának adta el és kiszállt a cégből, de 2018-ban bekövetkező haláláig a bank örökös, tiszteletbeli elnöke maradt. A pénzintézetben szintén érdekelt volt, majd 2015-ben a kiszállás mellett döntött Demján régi harcostársa, Nyúl Sándor is, aki aztán újfent részvényes lett.

A magyar állam korábban szintén a a bank tulajdonosa volt, de 2017-ben szintén kivonult onnan (36,5 százalékos pakettja volt akkor). Demján, Nyúl és az állam is a bankot vezető, az elmúlt években a Forbes által az üzleti életben a befolyásosabb nőnek választott Hegedüs Évának adta el tulajdonrészét, aki így lett a pénzintézet többségi tulajdonosa.

Hegedüs 36,5 százalékos részvénycsomagot vett meg az államtól, a vételár 4,5 milliárd forint volt.

Ahogy arról a Forbes.hu korábban beszámolt, 2020 novemberében 4,29 milliárd forint új tőkét fektetett a Gránit Bankba a Széchenyi Alapok kezelésében álló Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap és a Gránit Bankot alapító Demján Sándor fontos üzlettársa (a Demján örökösökkel ma már perben álló) Nyúl Sándor, a harmincötödik leggazdagabb magyar. Ezzel Nyúl mellett a magyar állam is ismét tulajdonossá vált. 

Nyúl Sándor: Ha hozzájutok a Demján-vagyon rám eső részéhez, újabb portfólióba fektetem

A kiemelt képen a Gránit Bank vezetése és tulajdonosai. Elől jobbra Hegedüs Éva, mellette Varga Mihály és Nyúl Sándor. Fotó: Gránit Bank


Oszd meg!