Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kiszállt az állam a Gránit Bankból, Hegedüs Éva a vevő

Kiderült, kinek adja ez az állam a Gránit Bank-tulajdonrészét: a pénzintézet elnök-vezérigazgatója, Hegedüs Éva a vevő, aki 4,5 milliárd forintot ajánlott a 36,5 százalékos pakettért.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója tulajdonában álló cég veheti meg azt a 36,5 százalékos részvénycsomagot, amely eddig az állam tulajdonában volt. A pakettre az év közepén írtak ki tendert,  az ajánlott ár 4,5 milliárd forint volt. A miniszter elbüszkélkedett azzal, hogy az állam a 2013-as és 2015-ös tőkeemelések során összesen 4,3 milliárd forintot fektetett a bankba, vagyis hozamot realizálva szállt most ki.

A bank alapító-tulajdonosa Demján Sándor volt, ő 2015-ben szállt ki, tulajdoni részét szintén Hegedüs Éva cége vette meg.

Az elnök-vezérigazgató a a portfolio.hu-nak elmondta, hogy a tranzakció után sem tervez változtatást a bank stratégiájában, illetve menedzsmentjében, a “nyertes csapaton ne változtass” elvnek megfelelően. Marad a digitális, innovatív fókusz, gyakorlatilag mindenkit privátbanki ügyfélként próbálnak kezelni.

A Gránit az idei évet a vezérigazgató elmondása szerint 31 százalékkal növekvő, mintegy 300 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárja, az adózás előtti profit pedig megközelíti az egymilliárd forintot. Továbbra is tervezik a tőzsdére vonulást, de céldátum még nincs rá.

 

Oszd meg!