Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A West Ham United stadionja Londonban.

Régiós csúcsmilliárdos az angol fociban: a Premier League összejött, a magyar állami üzlet bukhat

Az első osztályú angol labdarúgó-bajnokságban az idei évben kifejezetten jól szereplő West Ham United-nek új befektetője van, a negyedik leggazdagabb cseh szállt be a patinás klubba. 

Daniel Křetínský cseh milliárdos beszállt az angol fociba. A West Ham United bejelentette, hogy megszületett a megegyezés: a cseh 1890s holdings a.s megszerezte a Premier League (PL) klubot tulajdonló WH Holding Ltd. 27 százalékát. Ezzel először lett közép-európai a tulajdonos a világ egyik legerősebb bajnokságában szereplő klubban.

A 20 csapatos PL-ben így már 15 csapatnak van (részben vagy egészben) külföldi tulajdonosa. 

Bekebelezné az egész klubot

Křetínský a tulajdonosa az Energeticky a prumyslovy holding energetikai csoportnak, amely a legnagyobb Közép-Európában, összesen 25 ezer embert foglalkoztat. Vagyonát az amerikai Forbes 4,1 milliárd dollárra (1200 milliárd forint) becsüli.

Ahogy arról korábban a Forbes.hu-n írtunk: úgy tudni Křetínský-nek opciós joga van a klub 100 százalékának megszerzésére. Ha végül valóban megszerzi a maradék 73 százalékot is, azzal véget vet a jelenlegi tulajdonosok, David Gold és David Sullivan 2010 óta tartó regnálásának.

Fotó: Daniel Křetínský / Forbes CZ

A nagy energetikai üzlet

Az üzletre 600 és 700 millió font (255-300 milliárd forint) közötti összeget szán, és ha az opciót érvényesíteni akarja, forrásra lesz szükséges. Mivel ez még az ő szintjén is komoly összeg, energetikai portfóliójának egy értékes darabját piacra is dobta: a Közép-szlovákiai Elektromos Közművállalat (SSE) 49 százalékos részvénycsomagjára a magyar állami MVM is bejelentkezett, alaposan ráígérve a többi versenyző ajánlatára. 

A szlovák kormány nem rajong az üzletért, Richard Sulík, szlovák gazdasági miniszter tegnap azt nyilatkozta, nem sok értelmét látja, hogy az egyik államtól egy másikhoz kerüljön egy energetikai cég (az SSE többségi tulajdonosa a szlovák állam) és különben is gyanakvással kezelik a magyar állam üzleti nyomulását az országban.

Az MVM-nek az Innogy révén van komoly cseh érdekeltsége, így érthető, hogy bejelentkezett a szomszédba is.

Křetínský-nek nem lesz idegen a futball, mint befektetési terület: az egyik legnépszerűbb cseh klubban, a Sparta Praha-ban is érdekelt.

A West Ham a visszabontott londoni olimpiai stadionban játssza meccseit, patinás klubnak számít, amely épp a legszebb korszakára emlékeztetve vitézkedik a bajnokságban: a tabellán jelenleg harmadik, a hétvégén a Liverpoolt verték 3-2-re.

Oszd meg!