Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Az MVM központja Budapesten. Fotó: MVM

Nem szállhat be a magyar állam Szlovákia egyik legnagyobb energiacégébe

Tulajdonosai eladásra kínálják a Közép-szlovákiai Elektromos Közművállalat (SSE) 49 százalékos részvénycsomagját, a legkomolyabb érdeklődő a magyar állami MVM. A szlovák kormány nagyon nem örül ennek. 

Richard Sulík, szlovák gazdasági miniszter nem látja az értelmét, hogy az SSE az egyik ország tulajdonából egy másik ország tulajdonába vándoroljon. A miniszter a mai szlovák kormányülésre menet nyilatkozott a sajtónak arról, hogy nem támogatja, hogy összejöjjön az SSE-MVM üzlet – írja a Paraméter

A lap emlékeztet, az SSE Szlovákia harmadát látja el árammal, és az átlagos éves nyeresége 100 millió euró körül mozog, ami miatt 1 milliárd eurót is meghaladhatja az eladási ára. A többségi, 51 százalékos tulajdonos a szlovák állam.

Nagylelkű magyar ajánlat

Az SSE-ben birtokolt részvényeitől a West Ham United csapatára pályázó Daniel Křetínský és Patrik Tkáč által irányított cseh EPH cégcsoport akar megválni, és a 49 százalékos pakett iránt a német E.On, a cseh ČEZ és a magyarországi MVM is érdeklődik. A csehek 900 millió eurót ígérhettek a részvénycsomagért,

amely összeget a magyar állami vállalat vagy 300 millió euróval (110 milliárd forint) megfejelt, felnyomva az SSE árát majdnem 1,2 milliárd euróra.

A szlovák kormányra a közvélemény, az ellenzék és a szakszervezetek oldaláról is nyomás nehezedik, ők ugyanis ellenzik, hogy egy szomszédos állam szerezzen tulajdonrészt az ország második legnagyobb áramellátó cégében. 

Richard Sulík gazdasági miniszter korábban már jelezte, mindkét féllel – az EPH és az MVM képviselőivel is – tárgyalni szeretne, emlékeztet a Paraméter. A helyzet azért is pikáns, mert Sulíkról tudható, hogy ellenzi, hogy az állam cégekben tulajdonos legyen, mert szerinte jellemzően nem jó gazda. Ha már itt tartunk, a társaságra pályázó ČEZ többségi tulajdonosa a cseh állam, csak az E.On-ban nincs állami tulajdonos. 

Szlovákiában nagy port kavart annak a magyar állami alapnak a tervezett felállítása, amely Szlovákiában termőföldeket vásárolt volna, a kritikákra válaszul Orbán Viktor magyar kormányfő visszakozott és lefújta a projektet. A szlovák parlament ettől függetlenül arra készül, hogy szigorítsa a külföldiek földszerzését az országban. 


Oszd meg!