Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

300 milliárdos üzlet a láthatáron: először lehet közép-európai tulajdonosa nagy angol futballklubnak

Arab, amerikai és orosz milliárdosok mellett először tűnhet fel közép-európai szereplő az angol futballban.

Hamarosan Daniel Křetínský cseh milliárdos kezébe kerülhet a nagy múltú, Premier League-ben szereplő West Ham United – tudta meg a Sky News.

Křetínský a tulajdonosa az Energeticky a prumyslovy holding energetikai csoportnak, amely a legnagyobb Közép-Európában, összesen 25 ezer embert foglalkoztat. Vagyonát az amerikai Forbes 4,1 milliárd dollárra (1200 milliárd forint) becsüli.

A hírek alapján a cseh milliárdos 27 százalékos részesedést fog szerezni a West Hamben, az üzlet megkötését pedig november első hétvégéjén, a csapat Liverpool elleni bajnokija előtt jelenthetik be.

A Sky News forrásai szerint Křetínskýnek opciós joga lesz bizonyos idő után a klub száz százalékát megvásárolni.

Daniel Křetínský Fotó: Forbes CZ

Sejkek után egy közép-európai

Křetínský várhatóan 600 és 700 millió font (255-300 milliárd forint) közötti összeget szán az üzletre.

Ha végül valóban megszerzi a maradék 73 százalékot is, azzal véget vet a jelenlegi tulajdonosok, David Gold és David Sullivan 2010 óta tartó regnálásának.

Hogy egy nagy angol klub milliárdos kezébe kerül, nem számít kuriózumnak. Az orosz Roman Abramovics már 2000-es évek első felében megvette a szintén londoni Chelsea-t, a Manchester United az amerikai Glazer-fivérek birtokában van, a Manchester Cityt a katari Manszúr sejk vette meg, legutóbb pedig a Newcastle United szurkolói jártak örömtáncot, amikor csapatuk a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalman érdekeltségébe került – és hosszan lehetne folytatni a felsorolást.

Křetínský megjelenése azonban kilóg a sorból: az egyik legnépszerűbb cseh csapat, a Sparta Praha tulajdonosaként, közép-európai üzletemberként léphet be az angol futballba.

A térségünkből ő lehet az első, aki ilyen komoly pénzügyi szereplőként jelenik meg a Premier League-ben.

Borítókép: West Ham United / Facebook

Oszd meg!