Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rákkeltő gázzal szennyeződött a Snickers, a Bounty és a Twix jégkréme, visszahívták a polcokról

A Nébih július óta fokozottan figyeli az etilén-oxid jelenlétét egy szennyezett alapanyag miatt.

„Amennyiben vásároltak a termékből, kérjük ne fogyasszák el! Ezen termékeket bármely áruházunkba történő visszahozatal esetén visszavásároljuk, a termék vételárát visszatérítjük!”

– írta még pénteki felhívásában a Spar Magyarország. A tájékoztatás szerint egy erősen rákkeltő anyaggal, etilén-oxiddal szennyeződött jégkrémek kerültek – nem feltétlen csak a Spar – polcaira:

  • SNICKERS jégkrém Multipack 6x53ml (minőségmegőrzési idő: 2023.01.31.)
  • TWIX jégkrém Multipack 6x43ml (minőségmegőrzési idő: 2022.10.31.)
  • BOUNTY jégkrém Multipack 6x50ml (minőségmegőrzési idő: 2022.02.28., és 2023.02.28.)

A márkás jégkrémek egyik alapanyaga volt szennyezett a tájékoztatás szerint, következésképp nem a gyártósoron vált méreggé az édesség.

Mi az etilén-oxid?

A vegyület egy színtelen, ellenben erős – éterhez hasonló – szagú, gyúlékony gáz. Heves reakcióképessége miatt különös körültekintéssel kell eljárni a használata során, erősen rákkeltő, mutagén hatású.

Az etilén-oxidot a mezőgazdaságban kártevők (baktériumok, gombák, rovarok) irtására használják, illetve egyes élelmiszereket is ezzel kezelnek fertőtlenítőként. Az Európai Unió ugyanakkor 2009-ben széles körben betiltott a szer használatát, ugyanis a különböző termékek minimális szennyeződése összeadódik az elfogyasztáskor, ami károsítja a szervezetet.

A világon felhasznált etilén-oxid 60 százaléka etilén-glikolként, vagyis fagyállóként végzi.

Szennyeződés

A Nébih júliusban kapott jelzést a Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) keresztül, hogy a jégkrémekben, ízesített tejtermékekben, desszertekben használt sűrítőanyag, a szentjánoskenyér-liszt (E410) esetében mutattak ki határérték feletti szennyezettséget. A Nébih ezért arra kérte a gyártókat és forgalmazókat, hogy fokozottan ellenőrizzék a termékeket.

A Spar SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője, Maczelka MMárk lapunkat arról tájékoztatta, hogy a Nébihtől kapták a jelzést a jégkrémek visszahívásáról július 30-án.

Reagált a gyártó

„Egyik beszállítónk arról értesített minket, hogy a franciaországi fagylaltgyárunkba szállított összetevőben etilén-oxid (ETO) van jelen, az uniós jogszabályok által megengedettnél magasabb szinten. A probléma más gyártók termékei mellett a Mars termékeit is érinti.” – írta cikkünkre reagálva a gyártó, a Mars közleménye. A gyártó kiemelte, hogy „a termék fogyasztása az egészségre nem káros”, illetve hogy

„a jégkrémtermékeinkben csak kis mennyiségben használjuk ezt az összetevőt, így azok ETO-tartalma minimális, és messze a vonatkozó európai uniós szabályok által előírt határérték alatt van. Mindazonáltal a NÉBIH-hel együttműködve úgy döntöttünk, visszahívjuk az érintett termékeket.”

Oszd meg!