Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Putyin embere is a világ legbefolyásosabb cégvezetői között

Az Exxon ott van, az Uber-vezetője kipottyant. A világ 10 legbefolyásosabb cégvezetőjének elitligájában csak amerikaik vannak, de ott van köztük egy embere a világ legnagyobb hatalmú emberének köréből is.

Az amerikai Forbes A világ legnagyobb hatalmú emberei címet viselő 2016-os összeállításán a 74-ből 28-an cégek elnök-vezérigazgatóiként (CEO)  – és nem mellesleg azok tulajdonosaiként – kerültek fel a listára. Közülük is a 10 legbefolyásosabb – melyek egyébként mindegyike amerikai – olyan vállalkozásokat irányít, amelyek együttes piaci kapitalizációja a lap becslése szerint 3 billió, azaz 3 ezer milliárd dollár.

Az üzletemberek közül  az első helyen Larry Page, a Google egyik atyja található, aki manapság az 500 milliárd dollárt érő Alphabet CEO-jaként ismert. A cégnek mesterséges intelligenciával foglalkozó leányvállalatai éppúgy vannak, mint egészségügyi érdekeltségei. Sőt, Page a magánvagyonát felhasználva olyan ambíciózus projektekbe is invesztált, mint két, repülő autókat építő startup.

A tizes listán a hatodik helyet elfoglaló CEO a dél-afrikai születésű, médiaszupersztár milliárdos Elon Musk, aki újraértelmezi a közlekedést – a Földön éppúgy, mint a világűrben.  A Tesla-főnök neve a elektromos autók világában éppúgy összekapcsolódott az innovatív technológiákkal, mint a napelemes energiatermelés területén vagy éppen a Space X által a fejlett rakéták és űrhajók fejlesztésében.

A tizek közül az elmúlt napokban talán Rex Tillerson, az Exxon vezetője kapta a legnagyobb publicitást, hiszen Donald Trump őt kérte fel leendő kormánya külügyminiszterének. Kritikusai szerint személye nem jó választás a posztra, s ennek indoklásaként a diplomáciai tapasztalatok hiányát és az Oroszországhoz – és azon belül is különösen annak elnökéhez, Vlagyimir Puytinhoz fűződő szoros kapcsolatait hozták fel (a Forbes immár negyedik éve amúgy Vlagyimir Putyint tartja a Föld legbefolyásosabb emberének).

Szintén lista-tag Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa, aki amúgy a világ negyedik leggazdagabbja és a Forbes 2016-os, a 400 legvagyonosabb amerikait összesítő listáján a második helyre került. Az amúgy még az amerikai elnökválasztás előtt készített összesítésen elért „ezüstje“ azért is keltett nagy visszhangot, mert először fordult elő, hogy ezt a helyet nem Warren Buffet szerezte meg. Ám Donald Trump győzelme újraírta a rangsort, és Buffett, akinek vagyona ennek hatására jelentősen megnőtt, visszanyerte korábbi pozícióját. Így Bezos a második helyet csak rövid ideig tudta tartani. Trump amúgy rendre azzal vádolja Bezost, hogy a milliárdos által felvásárolt (vagyis megmentett) patinás lapot, a Washington Post-ot használta ellene a kampányban, beleszólt a szerkesztőség munkájába. Bezos a vádakat tagadta, Trump pedig fenyegetésekkel felérő Twitter-üzenetekkel is jelezte, nem igazán szimpatizál az Amazon-vezérrel. 

Az Uber-vezér kikerült az elitből 

De tegyünk említést azokról is, akik idén nem tudtak a Top 10-be bekerülni. Egyikük Travis Kalanick, aki az Uber CEO-jaként cégét 68 milliárd dolláros  behemóttá növelte és az emberektől a fuvarozásig gyakorlatilag mindent forradalmasítani akar, ami él és mozog. Szintén nincs közöttük Mary Barra, akinek vezetésével a General Motors részvényei csak 2016 november eleje óta 20 százalékkal növekedtek. És nincs a tízben Ma Huateng a kínai konglomerátum, a Tecent vezetője sem. Ez a cég tulajdonolja a WEChat nevű üzenetküldő applikációt, amit immáron 800 millió ember használ világszerte.

A listák már csak ilyenek. Mindig az idő egy adott pontján érvényesek, aztán a világ változásai gyorsan átírják a sorrendet.

A 2016-os sorrend:

  1. Larry Page / Google (Alphabet)
  2. Mark Zuckerberg / Facebook
  3. Jeff Bezos / Amazon.com
  4. Warren Buffet / Berkshire Hathaway
  5. Jamie Dimon / JP Morgan Chase
  6. Elon Musk / Tesla
  7. Jeffrey Immelt / GE
  8. Rex Tillerson / ExxonMobile
  9. Lloyd Blankfein / Goldman Sachs
  10. Doug McMillon / Walmart

 


Oszd meg!