Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nekimegy-e Trump a második leggazdagabb amerikainak?

Trump ugyan durva sértéseket vágott a vagyonát 20 milliárd dollárral növelni tudó Bezos fejéhez, de republikánus adóterveivel nagyon jól járhat az Amazon alapítója. 

Védővámokkal és a tevékenységük egy részét külföldre kiszervező vállalatok extraadójával teremtene több munkahelyet Donald Trump megválasztott amerikai elnök. A januárban a hivatalát elfoglaló milliárdosnak komoly szüksége lesz az új munkahelyekre (noha a munkanélküliségi ráta csupán 4,9 százalékos az óceán túlpartján), hiszen vaskos GDP-növekedést harangozott be győzelmi beszédében. A tavalyi 2,6 százalékos bővülés dupláját célozta meg.

Nem biztos ugyanakkor, hogy minden amerikai cég jól jár majd Trump elnökségével – és ebben a kampányban is többször önjáró üzemmódba kapcsolt Trump egója lehet a ludas. A nem éppen szerénységéről ismert milliárdosról azt tartják, hogy épp egy olyan washingtoni fogadás miatt döntötte el, hogy elindul az elnökségért, ahol Obama a fővárosi elit előtt alázta meg Trumpot. Az önérzete most is előjöhet.

Az ok: a világ egyik legnagyobb online kereskedelmi vállalata, és annak tulajdonosa, Jeff Bezos. Az Amazon tulajdonosa remek évet zárt, az amerikai Forbes 400-as milliárdos listáján a második helyre lépett előre (15 év után ütötte ki innen Warren Buffett-et), egy év alatt 20 milliárd dollárral nőtt a vagyona az Amazon részvényeinek szárnyalása miatt, jelenleg 67 milliárd dollárral ott van Bill Gates mögött. Miközben Trump kevésbé zárt sikeres évet, a Forbes listáján ugyan nagyot zuhant, de november 8-ai meglepő győzelme után aligha mondhatjuk, hogy nem a 2016-os volt legsikeresebb éve.

“Ha megválasztanak elnöknek, hát, lesznek gondjaik” – mondta az Amazonról Trump még a kampány alatt. Szerinte a patinás Washington Post újságot felvásárló (és megmentő) Bezos arra használja “játékszerét”, a lapot, hogy politikusoknak kedveskedjen, és így kerülje el, hogy komolyabb antitröszt-vizsgálatot kapjon az Amazon.

Persze Jeff Bezost sem kell félteni, a milliárdos korábban azt mondta, Trump “erodálja az amerikai demokráciát” és egy elnökjelölt nem viselkedhet úgy, ahogy azt Trump tette a kampányeseményeken. Olyat is mondott, hogy mindenki jobban járna, ha Trump inkább az űrbe pályázna, nem a világ legfontosabb politikai posztjára – ami persze vicces, mert Bezosnak van egy űrcége is, a Blue Origin. Így szólnak be egymásnak az amerikai milliárdosok.

Az kifejezetten pikáns, hogy Nixon óta az első elnökjelölt volt Trump, aki nem hozta nyilvánosságra az adóbevallását, ehhez képest elég nagy hévvel támadta azzal Bezost és az Amazont, hogy azok adót optimalizálnak. Arról nem is beszélve, hogy Trump kevés konkrét ígérete között szerepel a jövedelemadók csökkentése mellett a vállalati adóterhek mérséklése is – amivel nemcsak az Amazon nyereségességén javíthat, de azon is, hogy Bezos vagyona tovább gyarapodjon. A vállalati adókat 35%-ról vinné le 15%-ra, a jövedelemadó legfelső kulcsát pedig 39,9%-ról 33%-ra mérsékelné (225 ezer dolláros évi keresett felett).

Ugyanakkor az is igaz, hogy kereskedelmi óriás 273 millió dollár adót fizetett tavaly (az azt megelőző évben 100 millióval kevesebbet), és miközben a társaság forgalma folyamatosan növekszik, a nettó bevétel nem igazán követi ezt a pályát.

amazon

Az Amazon forgalma és nettó bevétele (millió dollár, 2015). Forrás: Statista.

„Briliáns módon igazodok el a komplikált adótörvényekben, jobban, mint bárki más. Jogosan használtam fel az adórendszert saját és cégem javára” – nem, ezt nem Bezos, hanem Trump mondta megválasztása előtt válaszul azokra a vádakra, melyek szerint az elmúlt 20 évben alig fizetett közterheket cégeivel, és alapítványainál is több szabálytalanságot találtak.

Valószínűleg nem az Amazon, hanem sokkal inkább a kellemetlen ügyeit folyamatosan felhánytorgató Washington Post szúrhatja Trump szemét. A Post még azzal is foglalkozott, hogy vajon igaz-e, hogy Trump valóban olyan sikeres volt a nőknél, mint ahogy azt állítja. Az újság arra jutott, hogy ez erősen kétséges. Bezos ugyanakkor többször hangsúlyozta, nem szól bele a szerkesztőség munkájába.

jeff_bezos_iconic_laughBezosnak valószínűleg az fájhatott a leginkább, hogy antitröszt-vádakkal illette egy elnökjelölt. A számok amúgy nem igazolják Donald Trump szavait: a kiskereskedelmi piac 15%-át uralja az Amazon, az e-kereskedelemből 20%-ot hasít ki az USA-ban. Ráadásul az árak magasan tartásával aztán végképp nem lehet vádolni Bezos cégét, innovatív megoldásaival az Amazon inkább lejjebb törte az árakat, élénkítette a versenyt.

Erősen kétséges, hogy Trump valóban kezdene bármit is az Amazonnal – megválasztása óta csak Twitteren villongott egy keveset, győzelmi beszédében és ma, amikor Barack Obama fogadta, szintén nagyon visszafogott volt. A kampány hevében simán azt mondta, elnökké választása után vizsgálatot kezdeményez Hillary Clinton ellen, ezzel szemben szinte azonnal gratulált neki és családjának ahhoz, hogy végigvitték a nagyon kemény kampányidőszakot.

Az amerikai tőzsde sem szakadt be Trump győzelme miatt, noha az Amazon részvényei a választási este után estek, az árfolyam már korrigált. A befektetők sem nagyon hiszik, hogy az új elnök valóra váltaná fenyegetéssel felérő ígéretét. Ennél sokkal meggyőzőbb az Amazonban rejlő növekedési potenciál. Ráadásul, sem a felhő alapú szolgáltatások piaca, sem a kereskedelem, sem a médiapiac szabályozása nincs terítéken (legalább is Trump egyelőre nem beszélt ilyen tervekről). Sőt, ha az új elnök valóra váltja ígéreteit, az amerikaik még többet tudnak majd költeni – ez pedig Jeff Bezos pénztárcáját támogatja megint csak. Jut majd pénz bőven az egyetlen lap fenntartására, mely képes volt elnököt buktatni (Watergate-ügy).

 

Oszd meg!