Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A leghatalmasabbak: Trump már ott van Putyin mögött

Továbbra is az orosz elnök a legbefolyásosabb ember a Földön az amerikai Forbes listáján. A legnagyobbat a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump ugrotta, ő rögtön a második.

#1 Putyin

Vlagyimir Putyin továbbra is a világ legbefolyásosabb embere, immár negyedik éve vezeti a Forbes listáját. Nincs a világnak olyan sarka, ahova el nem érne a keze, és nagyon úgy tűnik, legyen szó bármilyen globális konfliktusról, az orosz elnök általában győztesként kerül ki. Dacára az ukrán területek elcsatolásának, Putyin egy ideig ugyan elszigetelődött, de a szír konfliktus megoldásában kulcs szerepe volt, és itt is az történt, amit ő akart: az oroszbarát Aszad lehetetlen helyzetből indulva tartotta meg hatalmát. Közben az amerikai titkosszolgálatok egyre nyíltabban beszélnek arról, hogy az orosz hackerek beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba, amit meglepetésre Donald Trump nyert meg.

#2 Trump

Amerika első milliárdos elnöke januárban veszi át hivatalát. A New York-i Trump Towerből teszi át a székhelyét Washingtonba, és noha a pénzvilág nagyágyúival vette körbe magát már most a kisembereknek a status qou felrúgását és a régi elittel való leszámolást ígérő Trump, az biztos, hogy sok mindent máshogy fog csinálni, mint elődei. Titkosszolgálati jelentéseket például csak hetente egyszer kér (az eddigi elnökök naponta kaptak), és egyik legfőbb politikai bizalmasa nem kap formális pozíciót, ő nem más, mint a lánya: Ivanka Trump.

#3 Merkel

Jó esélyekkel indulnak a 2017-es újraválasztási kampányának a német kancellár, akinek tekintélyét erősen kikezdte a menekültválság kezelése, de a világban egyre erősödő populista mozgalmak még mindig őt kiáltják ki a liberális világ utolsó bástyájának.

#4 Hszi Csin-ping

Az amerikai Forbes szerint a Kínai Népköztársaság elnöke erősebb, mint valaha. Négy éve került a hatalomba, élvezi a félkapitalista reformok eredményeit, miközben a kínai középosztály is jobban él.

#5 Ferenc pápa

1,3 milliárd ember lelki vezetője, és nagyon jól tudja használni a médiát. Évszázados hagyományokkal igyekszik leszámolni, idén kijelentette, hogy noha az abortusz súlyos bűn, de megbocsátható. Elődeinél hangsúlyosabban fókuszál a Közel-Keleten vagy Afrikában élő hívőkre – nem véletlenül. Miközben a fejlett és elöregedő világban csökken a katolikusok száma (fogy az utánpótlás), addig ezeken a területeken a népszaporulat nagyon magas.

#6 Yellen

2014 óta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke Janet Yellen. Az amerikai kamatpolitika hatással van a magyar gazdaságra is befektetési környezetre is.

#7 Gates

Az első milliárdos a listán, Bill Gates alapítványa a világ egyik legbefolyásosabb jótékonysági szervezete. Újabban a fenntartható energia is izgatja.

#8 Page

A Google társalapítója, a világ legnagyobb IT cégének első számú vezetője.

#9 Modi

India populista miniszterelnöke Narendra Modi váratlanul bevonta a két leggyakrabban használt bankjegyet, az 500 és az 1000 rúpiásat – mindezt úgy, hogy Indiában a tranzakciók 90%-a készpénzben bonyolódik le. Káosz is lett belőle. 1,3 milliárd ember életét befolyásolja döntéseivel nap mint nap.

#10 Zuckerberg

Az 50 milliárd dolláros vagyonna rendelkező Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan is ráléptek a Gates által kijelölt útra, vagyonukból jelentős összegeket fordítanak jótékony célra. Az amerikai elnökválasztásra is hatással volt, hogy a Facebook egyelőre nem tett lépéseket a közösségi oldalon terjedő álhírek megfékezésére.

 

Az amerikai Forbes a világ 74 legbefolyásosabb emberét szedte össze, a teljes lista itt.

 

Oszd meg!