rövid hír

Némi enyhülés az amerikai-orosz kapcsolatokban

Forbes
2021. június 16. 2 perc olvasás

Visszatér állomáshelyére a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel lefolytatott szerdai genfi csúcstalálkozót követően.

Elmondta, hogy a két külügyminisztérium széleskörű tárgyalásokat indít. A felek megállapodtak, hogy konzultációkat kezdenek a kiberbiztonságról is, írja összeállításában az MTI.

Putyin-Biden: pragmatikus együttműködés jön?

Putyin a tárgyalásokat konstruktívnak nevezte, amelyeken nem volt ellenséges a hangulat. Közölte, hogy a felek igyekeztek megérteni egymás álláspontját.

Putyin szerint Biden egyetértett azzal, hogy az ukrajnai rendezés alapját csakis a minszki megállapodások képezhetik. Azt mondta, hogy az ukrán NATO-tagság kérdéséről csak érintőlegesen esett szó.

Az amerikai elnök korábban többször is élesen bírálta orosz kollégáját, egyszer még gyilkosnak is nevezte Putyint, a két állam között kifejezetten feszült volt a viszony eddig. 

Európai turnén az amerikai elnök

A genfi találkozó előtt Biden résztvett a G7 csúcson is, majd a hét elején a NATO tagországok csúcstalálkozóján Brüsszelben. Itt amúgy szintén elég harcosan beszélt Moszkváról kifejtve, hogy nem hátrálhat meg a Nyugat Oroszország ellenében. 

Az amerikai elnök igyekszik visszaépíteni az elődje, Trump alatt megromlott európai kapcsolatokat, ezért is indult egy kisebb turnéra. A cél kimondva-kimondatlanul: egy koalíció felállítása az egyre komolyabb világpolitikai célokat dédelgető Kína ellen. 

Kína a Nyugat ellen: így érint majd minket, hogy a káosz évtizede után jön az új világrend