Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pozsony vizsgálja a kötelező oltás bevezetését is, 300 eurót adnak a nyugdíjasoknak, ha oltatnak

A szlovák kormánykoalíció pártjai tegnap döntöttek, karácsonyig készpénzzel ösztönzik a 60 év felettieket az oltás felvételére. A pártok abban is megegyeztek, hogy megvizsgálják a kötelező oltás későbbi bevezetésének lehetőségét is az idősebbeknél. 

300 eurót (110 ezer forint) kap az, aki december 24-ig felveszi a 3. oltást, vagy legalább beregisztrál az oltás felvételére. Aki december 24-ig felveszi a második vagy az első oltást, 200 eurót (73 500 forint) kap. Összehasonlításképp: a szlovák öregségi nyugdíj átlagosan 504 euró (185 200 forint).

Annak is jár a pénz, aki legalább december 24-ig regisztrálja magát az oltásra, és legalább január 15-ig fel is veszi azt – írja a Paraméter. Ebben egyeztek meg a szlovák koalíciós partnerek, noha korábban még nagyobb összegről és utalványról szóltak a hírek. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint a szabályok részletein még dolgoznak, de az már biztos, hogy az új rendeletek péntektől lépnek életbe.

Iskolások haza, de kezdődik az óvatos nyitás

Ezzel együtt a koalíciós pártok döntöttek az óvatos nyitási menetrendről is. A karácsonyi szünet előtt egy héttel ugyan bezárnak az iskolák (a felső tagozatos és középiskolai osztályok online oktatásra váltanak), de egy héttel korábban nyithatnak a boltok. Ezek az egységeket csak a védettek (oltottak vagy a fertőzésen igazoltan átesettek) számára nyitnak, a szolgáltatókról egyelőre nem született döntés. A sípályák és hotelek így is csak december 25-én fogadhatnak majd vendégeket. 

A koalíciós partnerek abban is egyetértettek, hogy a mostani akció lezárultával megvizsgálják a kötelező oltás bevezetésének lehetőségét is a 60 feletti korosztálynál. Az ellenzék a korábbi szociáldemokrata miniszterelnök, Peter Pellegrini vezetésével a kötelezővé tétel ellen van.

Oszd meg!