Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Portugáliában csak oltási igazolással vagy negatív teszttel lehet megszállni

Portugáliában csak negatív koronavírusteszttel, illetve oltási igazolvánnyal, vagy a fertőzésből történt felépülést igazoló okirattal foglalhatnak szállást az üdülésre vágyók a hotelekben. 

Abban a 60 régióban – így Lisszabonban is – , ahol különösen magas a fertőzöttek száma, az éttermek belső helyiségeiben étkezőktől is megkövetelik ezeket az igazolásokat péntek este és a hétvégén – mondta Mariana Vieira da Silva kabinetminiszter csütörtökön.

 „Hosszú ideig az egyetlen rendelkezésre álló eszközünk a gazdasági tevékenység korlátozása volt – jelentette ki Vieira da Silva. – A digitális igazolványokkal és a tesztek elérhetőségének javulásával már vannak más módjai is a biztonság szavatolásának” – tette hozzá.

A portugál vendéglátóipari egyesület közleményében ugyanakkor kifogásolta, hogy már így is túl sok a korlátozás és szabály, ami elriaszthatja a vendégeket.

Több helyen lesz éjszakai kijárási tilalom

Az új intézkedés azonban lehetővé teszi az éttermek nyitva tartását szombaton és vasárnap a magas kockázati besorolású térségekben, ahol az utóbbi két hétvégén zárva kellett tartaniuk.

Vieira da Silva közölte azt is, hogy a jelenleg 45 településen hatályban lévő éjszakai kijárási tilalmat kiterjesztik további 15 településre, köztük Faro városára is.

A mintegy tízmillió lakosú Portugáliában a járvány kitörése óta csaknem 900 ezer fertőzöttet azonosítottak, akik közül több mint 17 ezren meghaltak a betegségben.

Az utóbbi hetekben a fertőzöttek száma jelentősen megugrott. Az esetek csaknem 90 százalékában a koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsát mutatták ki. A legtöbb fertőzöttet a fiatalabb, még nem immunizált korosztályok körében mutatták ki.

Borítókép: Robenson Gassant / Unspalsh


Oszd meg!