Üzlet

Pörögnek a magyar ingatlanos cégek a régióban, a Duna House Group is bevásárolt Lengyelországban

Forbes
2020. január 08. 3 perc olvasás

A Duna House csoport lengyel leányvállalata, a Metrohouse Franchise S.A.  január 7-én adásvételi szerződést írt alá Varsóban az ATG (Alex T. Great Sp. z o.o.) teljes tulajdonrészének megvásárlására.

A magyar ingatlanfejlesztők egyre aktívabbak a régióban, kifejezetten a lengyel piacon. A Wing 2019. október 16-án írta alá a vezető lengyel ingatlanfejlesztő, a varsói tőzsdén jegyzett Echo Investment SA többségi tulajdonának megvételéről szóló adásvételi szerződését.

A Futureal spanyol fejlesztési mellett 2019. október 30-án jelentette be a varsói, 9400 négyzetméteres, Antres nevű irodaház megvásárlását. Futó Péter cége alapítása óta eddig 3 milliárd euró értékben valósított meg több, mint 100 ingatlanfejlesztési projektet.

A Duna House cégcsoport a ma aláírt megállapodással tovább erősíti a lengyel hitelközvetítői piacon betöltött pozícióját és megközelítőleg 60 százalékkal növeli a cégcsoport által Lengyelországban közvetített hitelek volumenét a 4,3 millió lengyel zloty (339,8 millió forint) vételárú tranzakcióval – derül ki a társaság közleményéből. A most megvett ATG közvetített hitelvolumenének értéke 2019. első három negyedévében 676 millió lengyel zlotyt (52,8 milliárd forint) tett ki.

A Duna House-nak ez már a harmadik lengyelországi vásárlásra. A Metrohouse Franchise S.A. 2016. évi akvizíciójával lépett be a lengyel piacra, 2018. novemberében a Gold Finance-t vette meg.  

Miért ilyen vonzó a lengyel ingatlan?

A lengyel ingatlanpiac a hosszú távra tervezőknek és a biztos tőkére vágyóknak éri meg a legjobban. A válság ugyan lelassította a piacot, de az ország nem zuhant recesszióba. Varsóban például folyamatosan alacsonyan áll a kiadatlansági ráta és a fejlesztők lépésről lépésre adják át a beruházásokat, hogy ne egyszerre árasszák el a piacot.

A varsói városvezetés arra is nagyon ügyel, hogy az egyszer már elhatározott beruházásokat végig is vigyék.

A varsói mellett hét számottevő és jól működő regionális piac van Lengyelországban, amelyek egyre gyorsabban növekszenek és egyre jobban vonzzák a külföldi befektetőket. A lengyel piacon egyébként is nagyon alacsony a hazai befektetők száma.

2013 óta tavaly nőtt a legnagyobb mértékben az új lakások ára Lengyelországban. Varsóban 15, Wrocławban 12, Krakkóban 16,5 százalékkal drágultak az otthonok. A többi Közép-Európai országhoz hasonlóan itt is csökkent a kereskedelmi ingatlanok utáni érdeklődés, de rohamosan nőnek az irodavételek. 2019-ben az ingatlanpiaci tőkebefektetések közel fele az irodaszektorra irányult és csak feleennyi a kereskedelmi ingatlanokra. A lakóingatlanokba csak a tőke néhány százaléka érkezett.

Fotó: Lych Architecture / UNSPLASH