Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Hivatalos: lehet oltani az 5-11 éves korosztályt a Pfizer vakcinájával

Engedélyezte a Pfizer-Biontech koronavírus elleni oltását az 5-11 éves gyerekeknél is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Vizsgálataik alapján a vakcina előnyei meghaladják a kockázatokat.

A bejelentés kitér arra is, hogy a kapott adag a fiatalabb korosztály esetében harmad annyi lesz, mint amit a tizenkét évnél idősebbek kapnak. 

Elkészült a Pfizer oltása az 5 és 11 év közötti korosztálynak

A tesztelések sikeresek voltak

A hatékonyságot kétezer, korábban nem megfertőződött öt és tizenegy év közötti páciensen tesztelték. Az alanyok egy része Pfizert, másikuk placebót kapott. Előbbiek közül (1305 gyerek) három kapta el vírust, utóbbiak közül (663 gyerek) tizenhat. 

Az EMA szerint ez azt jelenti, hogy az oltás hatékonysága 67,7 és 98,3 százalék között van.

A miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely november 11-én azt mondta, hogy ha az EMA jóváhagyja az oltást a nevezett korosztályban, akkor Magyarországon is átveszik a gyakorlatot. 

A Pfizer hathónapos kortól szeretné engedélyeztetni a koronavírus-vakcináját

Egyébként szerdán érkezett meg az utolsó szállítmány Pfizer a közös uniós rendelésből.

A Biontech a Pfizerrel közösen, Karikó Katalin magyar kutatóbiológus, biokémikus több évtizedes kutatására alapozva alkotta meg az első, engedélyt kapó mRNS-vakcinát a koronavírus ellen.

Karikó Katalinról még tavaly áprilisban írtunk részletes portrét a Forbes magazinban, amit idén kivételesen teljes hosszában feltettünk a Forbes.hu-ra is.

Fotó: Marco Verch / Flickr


Oszd meg!