rövid hír

Elkészült a Pfizer oltása az 5 és 11 év közötti korosztálynak

Forbes
2021. október 08. 1 perc olvasás

A Pfizer benyújtotta az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelethez (FDA) az 5 és 11 év közötti gyermekek oltására kifejlesztett koronavírus elleni vakcina sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyezési kérelmét.

Az FDA tanácsadó bizottsága előreláthatólag október 26-án ülésezik, hogy megvitassa az amerikai cég és a német Biontech biotechnológiai vállalat által közösen kifejlesztett vakcinával kapcsolatos kérelmet – írta a Portfolio.hu.

A Biontech 2021 szeptemberében jelentette be, hogy az 5 és 11 év közötti gyermekek oltására kifejlesztett vakcinájuk hatékony és biztonságos. 

A most fejlesztett oltóanyag nem különbözik a 12 éven felüliek körében már használt vakcinától, de alacsonyabb az adagolás, 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis.

A Biontech a Pfizerrel közösen, Karikó Katalin magyar kutatóbiológus, biokémikus több évtizedes kutatására alapozva alkotta meg az első, engedélyt kapó mRNS-vakcinát a koronavírus ellen.

Karikó Katalinról még tavaly áprilisban írtunk részletes portrét a Forbes magazinban, amit idén kivételesen teljes hosszában feltettünk a Forbes.hu-ra is.

Fotó: Marco Verch / Flickr