Fotó: Orbital Strangers
rövid hír

Őrségi gázfúrások: a Mol szerint év végére dől csak el, mi lesz az üggyel

Forbes
2021. április 16. 3 perc olvasás

Év végére eldől, hogy mi lesz az őrségi gázfúrásokkal. A helyiek a turizmust és a természetet is féltik tőlük, Hernádi Zsolt szerint viszont eddig is öt kút működött a közelben, mégsem zavart senkit. Közben a Mol a közép-európai körforgásos gazdaság vezető vállalata szeretne lenni és bővíti az elektromos töltőállomás rendszerét.

Év végére dől csak el, mi lesz az őrségi kutatófúrások sorsa, erre az időre pedig felfüggesztette a munkát a Mol. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató arról beszélt az olajipari cég éves közgyűlése után, hogy folyamatosan egyeztetnek a helyiekkel, de

jelenleg is öt kút működik folyamatosan a környéken, ami eddig senkit nem zavart – írja a Portfolio.hu

A cég legújabb beruházása ellen közel 34 000 aláírást gyűjtöttek össze a helyi civilek, akik féltik a környék nyugalmát, a turizmust, és védett állatokat is féltenek az olajtársaságtól. 

Hogy lehet, hogy egy védett területre fúrótornyot visz egy olajcég?

A Mol Őriszentpéter Galambosszer településrészéhez közel, lakott területtől 440 méterre tervez szénhidrogén kutatófúrást. A Mol februárban szüneteltette a kutatófúrások engedélyeztetési eljárását. Ezt azzal indokolta, hogy szeretne lakossági fórumot létrehozni és egyeztetni a helyiekkel, de a másik ok, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal hiánypótlásara szólította fel a vállalatot. A táj- és természetvédelmi okokból kért hiánypótlásra fél évük van.

Új alapítvány, új, zöldebb irány 

Április elején jelentették be, hogy Mol a magyar állammal közös alapítványt hoz létre Mol-Új Európa Alapítvány néven. Az alapítvány a tervek szerint közérdekű célokat fog megvalósítani és átveszi a Mol korábbi társadalmi felelősségvállalási tevékenységeit is. 

Arról, hogy az alapítvány létrehozásának bejelentése óta estek a Mol részvényei de Hernádi nem gondolja, hogy érdemi összefüggés lenne a bejelentés és a részvények mozgása között. Az alapítvány a Mol fenntarthatósági céljaihoz lesz kötve, Hernádi szerint ettől nem lehet majd eltérni. 

„A körforgásos gazdaság a jövő kulcsa. Mi ott akarunk lenni mindenben, ami a körforgásos gazdaságnál szerepet tud játszani, energiaforrásként tekintünk mindenre” – mondta. A Mol a közép-európai körforgásos gazdaság vezető vállalata szeretne lenni. A következő öt évben egymilliárd dollárt költene a cég olyan projektre, ami ezt a célt szolgálja. Kelet-Európában bővítenék az elektromos töltőállomás rendszerüket,

Hernádi szerint már az év végére a töltőhelyek 10 százaléka rendelkezhet elektromos töltési lehetőséggel. 

Az elnök-vezérigazgató szerint 2020 az olajipar történetének talán legnehezebb időszaka volt. A Mol Magyarországon több mint 4 milliárd forintot költött védekezésre, csoportszinten ez 6 milliárd forint felett volt. Ennek ellenére jó eredménynek tartják, hogy 2,05 milliárd dolláros (630 milliárd forint) EBITDA-val (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) zárták a tavalyi évet. 

Borítókép: Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. / Fotó: Forbes archív