Üzlet

A Mol szünetelteti az őrségi kútfúrás engedélyezési eljárását

Kis Judit
2021. február 19. 3 perc olvasás

A Mol nem kőolaj-, hanem földgázkutatási fúrásokat tervez Őriszentpéter környékén, ahol egyelőre a terepszemlén kívül nem történt más tevékenység, és amíg nem egyeztetnek a helyiekkel, nem kezdenek bele a konkrét munkálatokba – közölte az olajtársaság a forbes.hu érdeklődésére. 

A Vas megyei kormányhivatal honlapján található, a beruházás engedélyeztetése során készült természetvédelmi hatásbecslésben ugyanakkor az olvasható, hogy “produktív fúrás esetén külön eljárás keretében történik a kút termelésbe állításának engedélyeztetése”. 

A napokban több hírportál is beszámolt arról, hogy a Mol az Őrségi Nemzeti Park területén tervez kőolajkutat fúrni, és a helyiek tiltakozásképpen aláírásgyűjtésbe is kezdtek, péntek kora délutánig több mint 12 ezren írták alá az erről szóló petíciót.

A Mol pénteken azt írta, addig nem kezdik el a munkálatokat, amíg lakossági fórum keretében nem egyeztettek a helyiekkel, és nem tisztáztak minden felmerülő kérdést.

Ahogy a járványügyi helyzet lehetővé teszi, sort kerítünk ezekre a személyes találkozókra, de addig is folytatjuk a konzultációt az illetékes hatóságokkal és az önkormányzattal.

„Azt azonban már most elmondhatjuk, hogy az érintett területen nem olajat, hanem földgázt keres a Mol, és eddig a terepszemlén kívül nem történt más tevékenység” – hangsúlyozták.

A vállalat eddig is a jogszabályoknak megfelelően végezte és végzi most is a projekt előkészítését, a szükséges tervezést és a hatósági engedélyeztetést, különös tekintettel a környezetvédelmi előírásokra.

Kijöttek a számok: megérezte a Mol a járványt

Az Őrségben megvalósulandó fúrás kapcsán több alternatív pontot vizsgálnak közösen a hatóságok munkatársaival. Mint írták, törekszenek arra, hogy a legkevésbé legyenek zavaróak a munkálatok a lakosság számára, de figyelembe veszik a madarak fészkelési és költési időszakát is.

A vállalat azt ígéri, hogy a munkálatok befejeztével, amelyek összesen pár hetet vesznek igénybe a területen, vállalják a teljes tereprendezést, és minden olyan felújítási munkálatot el fognak végezni, amely a fúrás után szükséges.

Amíg az egyeztetések nem zárulnak le, a Mol szünetelteti az engedélyeztetést, és nem végez munkálatokat az érintett területen, valamint mindent megtesz annak érdekében, hogy a megfelelő információkat átadja a helyi közösségnek és tisztázzák a félreértéseket.