Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Unsplash/ Chuttersnap

Oregon lehet az első állam, ami törvényileg szabályozza a lakhatási válságot, de itthon sem jobb a helyzet

Európához hasonlóan az amerikai államok is küzdenek az egyre súlyosbodó lakhatási válsággal: a fizetések nem követik a lakások bérleti díjának növekedését, megfizethető lakásokra viszont nincs elegendő kínálat. Oregon állam múlt héten karnyújtásnyira került attól, hogy törvényben szabályozza a lakások bérleti díjának emelkedését, de a megoldást csak részben várja ettől.

Oregon lehet az első olyan amerikai állam, ami maximalizálhatja, mennyit emelhetnek a bérleti díjakon a lakástulajdonosok, legalábbis egy keddi törvényjavaslat alapján, írja a The New York Times.

A törvényhozás 7 százalékban limitálná az éves emelést (az infláción túl), kivételeket képezhetnek a „kisebb” és „újabb” épületek. A demokrata többségű Képviselőházban 35:25 arányban ment át a törvényjavaslat, az állami szenátus már jóvá is hagyta, Kate Brown demokrata kormányzó pedig valószínűleg aláírja majd.

A megoldást persze nem feltétlenül ettől várják, Brown keddi közleményében azt írta, a lakhatási válságra nem csak egyféle megoldás létezik, a most körvonalazódó új törvény csupán egy a sok akcióterv közül, a hosszú távú megoldást az új épületek kínálatának bővítése jelentené.

A múlt héten Berlin került a hírekbe azzal, hogy öt évre befagyasztaná az árakat. Magyarországon a fővárosban a legrosszabb a helyzet: Budapesten a drágulás lassul, de a válság előtti szintet tavaly februárban 24 százalékkal haladták meg az akkori árak (Berlin duplázott az elmúlt tíz évben). A Világbank 2016-os adatai alapján az EU-n belül a legdurvább lakhatási válság Görögországot, Dániát és Németországot sújtja, de a top 10-ben Magyarország is benne van.

Lassulhat jövőre a lakásárak növekedése, alig bírják tartani a lépést a vevők

Beindult az albérletszezon: egy lakás kijött annyiból öt éve, amennyit egy szobáért kérnek

Borítókép: Unsplash/ Chuttersnap

Oszd meg!