Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Beindult az albérletszezon: egy lakás kijött annyiból öt éve, amennyit egy szobáért kérnek

Kihirdették az egyetemi ponthatárokat, a legjobb albérleteket hamar elkapkodják.

Július 25-én ponthatárt hirdettek a felsőoktatási intézményekbe felvételizőknek, hagyományosan ekkor indul be Budapesten és az egyetemvárosokban a kiadó lakások piaca Balogh László, az ingatlan.com ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője szerint.

Augusztus elején 28 százalékkal több ingatlant kínálnak kiadásra, mint július közepén, a ponthatások kihirdetése előtt – derül ki az ingatlan.com országos, több mint 10 ezer kizárólag magánszemélyek által feladott hirdetéseken alapuló elemzéséből. Főleg a 40 négyzetméternél kisebb lakások a népszerűek, a bérlők fele ezeket keresi, azonban a kisebb lakások kínálata szűkebb, mint a kereslet, a garzonok csak a kiadó lakások harmadát teszik ki.

Jó lesz a szoba is

Az elemzésből kiderül, hogy a már a kiadó szobák is fontos részét képezik a piacnak, bár kisebb a kínálatuk a kiadó lakásoknál. Ez elsősorban az albérletpiaci drágulással magyarázható: sok diáknak ez jelent megoldást a lakhatásra a lakásbérlés helyett.

“Ugyan a szobák olcsóbbak, de Budapesten például még így is havi 50-60 ezer forintért kínálják ezeket, ennyiért pedig öt éve még egy komplett garzonlakást is ki lehetett venni. Ebből is látható, hogy ezekre is van igény” – fogalmazott Balogh László. A ponthatár-hirdetés előtti viszonyokhoz képest 12 százalékkal több szobát kínálnak kiadásra.

Budapesten kívül sem sokkal olcsóbb bérelni

Az egyetemvárosok sem lehet sokkal kevesebből megúszni az albérletet:

  • Debrecenben a kiadó téglalakások átlagos bérleti díja augusztus elején 100 ezer forint volt, egy kiadó szobáért pedig átlagosan 35 ezer forintot kértek a tulajdonosok.
  • Győrben a lakások 110 ezer forintért, a szobák pedig 50 ezer forintért érhetők el a kínálatban.
  • Miskolcon a lakások bérleti díja 70 ezer forintnál tartott augusztus elején, ennek a feléért pedig egy szobát lehet bérelni.
  • Szegeden a lakásbérleti díjak 95 ezer forintnál tartottak augusztus elején, a szobáknál pedig 40 ezer forint volt az átlag.
  • Pécsen a szobákat 35 ezerért adták, a lakásokat pedig 100 ezer forintért.

Balogh László elmondta, hogy a szezon beindultával a legjobb albérleteket gyorsan elkapkodják, ezért érdemes gyorsan dönteni.

Lakást bérelni bonyolultabb, mint gondolnád. 6 tipp, hogy ne fázz rá

 

Oszd meg!