Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

Lassulhat jövőre a lakásárak növekedése, alig bírják tartani a lépést a vevők

Budapest belső kerületeiben lassan már tetőzhetnek az árak, de a peremkerületekben és vidéken még van tér az emelkedésre.

Csiki-csuki helyzetben vannak most azok, akik lakást vásárolnának:

a 2008 óta példátlan GDP-növekedés és a magasabb reálbérek fűtik az ingatlanpiaci áremelkedést, miközben sok lakás épül a nagy kereslet miatt, ami az építőiparon keresztül pumpálja a gazdasági növekedést.

Az ingatlan.com elemzői kiszámolták, hogy az építőipar bővülése – részben a lakásépítéseknek köszönhetően – az első negyedévben 0,4 százalékpontot tett hozzá a GDP-növekedéshez, a másodikban 0,8 százalékpontot, a harmadikban pedig már 1,1 százalékpontot.

Meddig drágulnak még a lakások? Ez a mutató jelezni fog, mielőtt indul a lejtmenet

Az idei év első kilenc hónapjában 10 ezer lakást adtak át a beruházók az ingatlanhirdetési portál szerint, ami 28 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az építkezések kisebbik része köthető magánszemélyekhez, a lakások nagy részét vállalkozók építik eladási céllal. Az eladásra épített lakások száma év végére meghaladhatja a 10 ezret is, ami nagy ugrás a tavalyi – hétéves csúcsnak számító – 7 ezerhez képest.

December közepén összesen 9 ezer lakás új lakást kínáltak eladásra az építtetők, ebből Budapesten több mint 5 ezret, vidéken pedig
hozzávetőleg 4 ezer lakás várt gazdára.

Az új lakások esetében budapesti átlagos négyzetméterár 769 ezer forint volt december közepén, az ország többi településén pedig 445 ezer forintot tett ki.

Ugyanakkor nagy a szórás az árakban, mind Budapesten belül, mind Budapest és a vidéki városok között. Balogh László vezető elemző szerint a fővárosban kerületenként is jelentősek az eltérések: öt kerület is van, ahol 1 millió forintot meghaladja az átlagos négyzetméterár, de három külső kerületben 500 ezernél is kisebb az átlag. A szakértő szerint vidéken pedig elsősorban a megyeszékhelyeken erős a kínálat, az árak pedig szintén különbözőek. A debreceni új lakásoknál például a négyzetméterenkénti átlagár 465 ezer forint, ezzel szemben Miskolcon 300 ezer forint.

Bár jövőre is áremelkedést jósol a portál a gazdasági növekedés és a nettó reálbérek emelkedése nyomán, de jóval szelídebb drágulásra számítanak, és van, ahol már elérhették a tetőt az árak. Budapesten például a legmagasabb árfekvésű belső kerületekben már kevés a tér a további jelentős drágulásra. A peremkerületekben továbbra is számottevő lehet, mert a belső kerületekben az utóbbi években bekövetkezett áremelkedés sok vásárlót terel a külső városrészek felé.

Folytatódhat a budapesti kiköltözési hullám, ez mérsékelheti jövőre a fővárosi áremelkedés ütemét

 

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!