Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

CDC / Unsplash

Orbán: Először abszurdnak tartottam, de Pintér meggyőzött a szabad vakcinaválasztásról

Szokásos péntek reggeli rádiószereplésében a miniszterelnök arról beszélt, először abszurdnak tartotta a szabad vakcinaválasztást, de Pintér Sándor belügyminszter meggyőzte, hogy eljuthatunk ide. A következő hetekben heti 150 ezer 18 év feletti kaphat Pfizert.

Átlagosan 150 ezer ember kérhet Pfizert a következő hetekben – erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban. Az adatok szerint most 944 ezer olyan magyar van, aki már regisztrált, de még nem kapta meg az első oltást, ebből arra lehet következtetni, hogy kivárnak – jelenleg Pfizerből van hiány. Hetente átlagosan 330 ezer Pfizer-oltás érkezik, ebből 180-185 ezret második oltásként használnak fel, a középiskolások beoltása után így jön ki a fent említett 150 ezres szám heti átlagban (a felnőttek körében).

Szóba került a vakcinaválasztás kérdése is: a miniszterelnök azt mondta, először kételkedett, amikor itthon szóba került a szabad vakcinaválasztás, de Pintér Sándor belügyminiszter meggyőzte, hogy megfelelő szervezéssel és informatikai háttérrel eljuthatunk ide, írja a 444.hu. „Azt persze nem tudjuk megígérni, hogy mindenből azonnal lesz, de lesz.”

Orbán hangsúlyozta, hogy csak akkor vezet be a kormány újabb lazításokat, ha az első adaggal beoltottak száma eléri az 5 milliót. A következő lazítások az esküvőkre, a nagyobb rendezvényekre és a kijárási tilalomra vonatkoznak majd, bizonyos tömegrendezvényeken (pl. fesztiválok) augusztusig csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

Az interjú itt hallgatható vissza, a miniszterelnök 7:10-nél kezd beszélni a szabad vakcinaválasztásról.

Borítókép: CDC / Unsplash

Oszd meg!