Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Budapest Airport

Önkiszolgáló poggyászfeladást ígér a Liszt Ferenc Repülőtér

A Budapest Airport már korábban bejelentette, hogy a következő két évben számos beruházás várható aLiszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Most kiderült az is, hogy már 2019 első felében látványos változások lesznek: megújul a biztonsági ellenőrzés, a poggyászfeladás pedig önkiszolgáló lesz.

A Forbes már korábban is beszámolt arról, hogy a tavaly forgalmi csúcsot döntő magyar repülőtéren új beruházások egész sorát tervezik sőt, már az első tervekről is kaptunk egy vázlatos elképzelést.

Megvannak az első tervek: ilyen lesz Ferihegy öt év múlva

A tavaly mintegy 15 millió utasforgalmat lebonyolító Liszt Ferenc Nemzetközi Reptér kibővül egy új terminálépülettel is, ám a vállalat szeretné, ha az átmeneti időszakban sem lenne fennakadás.

A 2019 nyaráig megvalósuló beruházások legtöbbje az üzemeltető szerint az utasok kényelmét és tájékozódását, valamint a biztonsági, határátlépési intézkedéseket érinti.

A legfontosabb átalakítások, módosítások:

  • a 2B terminálépület több részét átépítik és felújítják: február végéig irodák és raktárak elbontásával kiszélesítik azt a folyosót, amin keresztül a repülőgépről leszálló utasok a csomagkiadóhoz eljutnak. Ezáltal az érkezési zóna jelentősen több utast fogadhat a jövőben.
  • további üzemi területek felszámolásával a csomagkiadó csarnok területe is növekszik, így az egyik poggyászkiadó futószalag is kibővül. Ez azt jelenti, hogy csökkenhet a várakozási idő és gyorsabb lesz a csomagfelvétel.
  • a mosdókat nem csak a 2B terminálon, hanem a SkyCourt emeletén is átépítik, kibővítik, ennek köszönhetően a főszezonra mintegy háromszor annyi mosdó áll az utasok rendelkezésére, mint eddig.
  • a repülőtér egy önkiszolgáló csomagfeladási rendszert is tesztüzembe állít a tavasz folyamán, ami gyorsabb, mint a hagyományos csomagfeladási szolgáltatás. Lényege, hogy az utasok a beszállókártya mellett a poggyászcímkét is kinyomtathatják és utána feladhatják a bőröndöket. Ha beválik, a rendszer bővítését és kiterjesztését tervezik.
  • a nyári szezonig egy fiatalokból toborzott teljes csapat áll szolgálatba a terminálon, akiknek a feladata az utasok közvetlen segítése lesz. Az utasokat még több információs tábla és képernyő is segíti abban, hogy tudják, hol van a check-in pult, vagy hol gyorsabb a biztonsági ellenőrzés.
  • a 2A és a 2B oldalakon egyaránt egy-egy új utasbiztonsági ellenőrző sor épül, a 2A oldalon pedig a várakozási területet is kibővíti a cég az ottani kávézó egy részének elbontásával.  A kapacitásbővítés lehetőséget ad arra, hogy a csúcsidőszakokban a jelenlegihez képest több utast lehessen kezelni egy órán belül.

A bud:plus program keretében megvalósuló első beruházások 2019 nyarán fejeződnek be. A Budapest Airport összesen mintegy 6,5 milliárd forintot (20  millió eurót) fordít csak erre a célra az új terminál megépüléséig hátralévő időben.

Oszd meg!