Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megvannak az első tervek: ilyen lesz Ferihegy öt év múlva

A következő években 225 milliárd forintos beruházást terveznek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Formaterv még nincs, de egy tervrajzon már látszik, hogy mi és hova kerül.

Január 9-én a Forbes is beszámolt arról, hogy a tavaly forgalmi csúcsot döntő magyar repülőtéren új beruházások egész sorát tervezik. 2024-ig mintegy 225 milliárd forint értékű beruházást terveznek, idén átadják az új, összesen 20 000 négyzetméteres Cargo City logisztikai központot, mely a Forbes legnagyobb magyarországi magánberuházásait összegző listájára is bekerült.

Új terminál épül a ferihegyi reptéren, tavaly rekordot döntött a forgalom

Az AIRportal.hu birtokába került tervrajz most kicsit rávilágít a fejlesztésekre.

A tervek szerint a vasúti megálló nem a parkolóház alatt, hanem a hossztávú parkoló mellett, a föld alatt lenne. Innen a parkolóház és a szálloda között megépülő függőfolyosó vezet majd az új terminál épületébe, valamint a már meglévő 2B épületbe.

Az A oldalon kibővül a SkyCourt melletti épület, eltűnik a könnyű szerkezetes kiszolgáló épület, helyét egy új, a B termináléhoz hasonló móló váltja fel. Az új, 3-as terminálon egymással párhuzamos két új móló épül dupla gurulóúttal, így párhuzamosan mindkét oldal használható lesz. Az AIRportal.hu információi szerint ebben az épületben kap helyett a 2A-ról átköltöző utasfelvételi csarnok és az utasbiztonsági ellenőrzés is.

fotó: Budapest Airport

fotó: Budapest Airport/Airportál

A jelmagyarázat szerint a repülőtéri vasúti megálló, illetve a múlt héten tendereztetett körforgalom kiviteli tervei már hatósági jóváhagyási szakaszban vannak, az új terminál és a 2A bővítése még tervezési fázisban van. Bár a terveken külön nem jelölik, de látszik, hogy a 2A terminál előtt, az Alfa gurulóúttal párhuzamosan megnagyobbítják a forgalmi előteret, és új gurulóutat alakítanak ki.

Az AIRportal.hu az ügyben megkereste a Budapest Airportot, akik megerősítették, hogy a grafikát ők készítették. További részleteket nem közöltek, de a portál kapott ugyanerről a tervről egy felülnézeti fotót is.

fotó: Budapest Airport

fotó: Budapest Airport/Airportál

Kiemelt kép: Kelvin Zyteng / Unsplash

Oszd meg!