Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Új terminál épül a ferihegyi reptéren, tavaly rekordot döntött a forgalom

Közel 15 millió utas fordult meg tavaly a Liszt Ferenc reptéren, ahol mintegy 225 milliárd forint értékű beruházást terveznek a következő években.

Kétszámjegyű forgalombővülés eredményeként 14,9 millió utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a 2018-as évben – adta hírül a repülőteret üzemeltető Budapest Airport a szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Egészen pontosan 14 867 491 érkező és induló utast kezeltek Ferihegyen, ami 13,5 százalékos forgalomnövekedést és 1,8 millióval több utast jelent az előző évhez képest.

Ezzel a bővüléssel a budapesti repülőtér Közép-Kelet Európa leggyorsabban növekvő repülőterévé vált. A gépmozgások száma – tehát felszállások és leszállások együttesen – 12 százalékos bővüléssel 115 028-ra emelkedett 2018-ban, ami a járatkihasználtság javulását is jelenti. A schengeni övezeten kívüli forgalom részaránya 35 százalékról 37 százalékra nőtt , így a nem-schengeni járatokat kiszolgáló B utasmóló megnyitása kifejezetten időszerű volt. A reptér forgalmának oroszlánrészét, 49 százalékát a két nagy fapados, a Wizzair és a Ryanair adta.

Az elérhető desztinációk kínálata is bővült, 45 légitársasággal összesen 48 országot és 134 úti célt lehetett közvetlenül elérni. A tavalyi évben négy közvetlen transzatlanti járat állt üzembe a nyári szezonban: a LOT New Yorkba és Chicagóba, az Air Canada Torontóba repült, az American Airlines napi járatot üzemeltetett Philadelphia repülőterére. A lengyel légitársaság a téli menterendi időszakban is üzemelteti járatait, az Air Canada és az American Airlines pedig napi járatokkal tér vissza a 2019-es nyári szezonban. 2019-ben az új desztinációk száma várhatóan tovább bővül. A LOT februártól naponta kétszer repül a London City repülőtérre, a Transavia nantes-i járatot nyit, a Ryanair pedig Corkba, a szardíniai Cagliariba, Bariba és Sevillába is repül 2019 nyarán, míg a China Eastern várhatóan új Sanghaj-Budapest járatot indít júniustól.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta, hogy új beruházások egész sorát tervezik a repülőtéri infrastruktúra további fejlesztésére. 2024-ig mintegy 225 milliárd forint értékű beruházást terveznek, idén átadják az új, összesen 20 000 négyzetméteres Cargo City logisztikai központot, mely a Forbes legnagyobb magyarországi magánberuházásait összegző listájára is bekerült.

A beruházássorozat legfontosabb eleme pedig egy teljesen új terminálépület megtervezése és megvalósítása lesz a jelenlegi 2-es terminál tőszomszédságában.

Az új terminál lehetőségéről a vezérigazgató még 2018. májusban Budapest Times-nak adott interjúban beszélt.

Magyarország, gyárország – Térképen mutatjuk az ország legnagyobb magánberuházásait

Borítókép: Budapest Airport

Oszd meg!