–
Fotó: Fotó: Kyle Dias // Unsplash
rövid hír

Nézők lehetnek az olimpián, alkohol viszont nem

Forbes
2021. június 23. 2 perc olvasás

Bár a japán cégek többsége inkább törölné vagy elhalasztaná a tokiói olimpiát, a szervezők megnyitják a kapukat a szurkolók előtt. Most úgy döntöttek, azzal próbálják majd a helyszínen lévőket védeni, hogy alkoholtilalmat rendeltek el az olimpiai helyszíneken.

Az olimpián kizárólag japán szurkolókat fogadnak majd legfeljebb 10 ezer főig, a kisebb helyszíneken pedig a befogadóképesség 50 százalékáig. Annak, hogy élőben is lehetnek szurkolók a helyszínen, sem a járványügyi szakemberek, sem a japán vállalatok nem örülnek.

Japán vezető járványügyi szakértője, Dr. Omi Shigeru szerint „nem normális” egy világjárvány ideje alatt megtartani nézők előtt az olimpiát. A japán cégek 60 százaléka pedig inkább törölné vagy későbbi időpontban tartaná meg a játékokat.

Negatív teszttel, alkoholmentesen lehet szurkolni

A tervek szerint július 23. és augusztus 8. között tartott olimpiára eddig a szervezők összesen 3,6-3,7 millió jegyet értékesítettek. A szurkolók kizárólag negatív teszttel léphetnek az olimpia helyszínére és a friss döntés értelmében alkoholhoz nem juthatnak majd.

A tilalomba az egyik nagy szponzor, az Asahi sörgyár is beleegyezett.

A hét elején a szervezők még azt fontolgatták, hogy engedélyezik az alkoholos italok fogyasztását a helyszínen, de

ez közfelháborodást váltott ki, ami több ezer az olimpia eltörlését követelő tweetben is megnyilvánult.

A mostani tervek szerint az olimpia ideje alatt Tokióban és környékén korlátozni fogják az alkoholértékesítést, így próbálják kikerülni, hogy a szurkolók bárokba tömörüljenek.

Yoshihide Suga japán miniszterelnök azonban továbbra sem zárta ki, hogy a játékokat nézők nélkül rendezzék meg, ha a tokiói járványhelyzet újra rosszabbra fordulna.

Fotó: Kyle Dias // Unsplash