Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Mufid Majnun

Új vakcinajelölt ért el 90 százalék feletti hatékonyságot

A Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által kifejlesztett kétdózisú vakcina a hétfőn nyilvánosságra hozott klinikai eredmények alapján hasonlóan hatásos, mint a Pfizer-Biontech és a Moderna oltóanyagai. 

A klinikai vizsgálatok eredményeit hétfőn hozták nyilvánosságra. A kísérleti eredmények alapján a Novavax vakcinája összességében 90,4 százalékos hatékonyságot mutatott,

a mérsékelt és a súlyos betegségekkel szemben 100 százalékosan véd.

A magas kockázati csoportokba tartozóaknál, azaz a 65 évnél idősebbeknél és a 65 évnél fiatalabb, de bizonyos társbetegségben szenvedőknél 91 százalékos hatékonyságot mutatott – írja a Hvg.hu

Az amerikai cég eredményei megegyeznek a Pfizer-Biontech és a Moderna által már engedélyezett szérumok hatékonyságával. Előbbi a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok során 95, utóbbi 94,1 százalékos hatékonyságúnak bizonyult.

Mikor és mennyit gyárthatnak majd az új vakcinából? 

„Ezek a klinikai eredmények megerősítik, hogy az NVX-CoV2373 rendkívül hatékony és teljes védelmet nyújt mind a közepes, mind a súlyos Covid-19-es fertőzésekkel szemben” – közölte Stanley C. Erck, a Novavax elnök-vezérigazgatója a vizsgálatokról, amiben 29 960-an vettek részt az Egyesült Államokban és Mexikóban.

A Novavax a harmadik negyedévben tervezi benyújtani a hatósági engedélyezéshez szükséges kiegészítéseket. Az oltóanyagot már az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizsgálja. 

A vállalat közleménye szerint miután jóváhagyták a vakcinájuk forgalmazását

havonta 100 millió dózist lesznek képesek legyártani a harmadik negyedév végéig, és havi 150 millió adagot terveznek legyártani a negyedik negyedév végéig.

Globális versenyfutás: 1 milliárd dózás a szegényebbeknek 

Tegnap számoltunk be róla, hogy a legfejlettebb országok bejelentésének köszönhetően új lendületet kaphat a COVAX-program, mely a fejlődő országoknak segít oltóanyaghoz jutni. Az 1 milliárd dózis vakcina jóval kevesebb, mint amennyi szakértők szerint szükséges lenne, de hatalmas előrelépés az eddigiekhez képest. 

Nemcsak a vakcinák lekötése lesz azonban komoly kihívás, hanem eljuttatni azokat az emberekhez olyan régiókban, ahol erre semmifajta infrastruktúra nincs. 

Fotó: Mufid Majnun

Oszd meg!