Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

OLAF Scholz SPD Flickr

Balos fordulat jöhet Németországban, mélyponton Merkel pártja

Győztek a szociáldemokraták a német választásokon, de a következő kancellár személyét a két kisebbik párt fogja eldönteni.

Győzött a német választásokon a baloldali, szociáldemokrata SPD, míg a leköszönő Angela Merkel párja rekordgyengén szerepelt. Százszázalékos feldolgozottság mellett a Reuters szerint az alábbi a végeredmény:

  • SPD: 25,7%
  • CDU / CSU: 24,1%
  • Zöldek: 14,8%
  • FDP: 11,5%
  • AfD: 10,3%
  • Baloldal: 4,9%

A négy évvel ezelőtti választásokon még az SPD volt mélyponton, de Olaf Scholz (borítóképünkön) vezetésével nagyot hajráztak a szociáldemokraták. Az SPD támogatottsága pár hónapja még csak fele akkora volt, mint a CDU-jé. A jelenleg regnáló konzervatív blokk (CDU) viszont rekordgyengén szerepelt. Armin Laschet vezetésével 24,1 százalékot gyűjtött csak, ami még a 2017-es rekordalacsony támogatottsághoz képest is 8,8 százalékpontos visszaesés.

A Zöldek történelmük legjobb eredményét érték el, a liberális FDP is nagyot javított, a Baloldal nevű formáció is bejutott a német szövetségi törvényhozásba.

Az adatokat nézve biztos, hogy nagykoalíciós kormányzás lesz Németországban, de nem egyértelmű, hogy az SPD-vezér Olaf Scholz lesz a kancellár.

A német politikus már jelezte, hogy ő akar kormányt alakítani és valóban az SPD rendelkezik a legerősebb pozícióval a koalíciós tárgyalásokkor. Pártja az FDP-vel és a Zöldekkel tudna kényelmes kormánytöbbséget alkotni.

A két kicsi fog dönteni

Ugyanakkor a CDU jelölje, Armin Laschet is bejelentkezetett már a hivatalért. Laschetet a Jamaica-koalíció tudná a bársonyszékbe repíteni, szintén az FDP-ra és a Zöldek támogatására utazna, ami az uniópártoknak (CDU/CSU) is elegendő többséget jelentene.

A következő hetek tárgyalásai során óriási szerep jut majd a két kis pártnak.

A Portfolió azonban emlékeztet, hogy nagy különbségek vannak köztük: míg az FDP egy piacpárti tömörülés, amely ellenez bárminemű adóemelési kísérletet, addig a Zöldek elsősorban adóemeléssel kívánják finanszírozni klímavédelmi céljaik megvalósítását. Wolfgang Kubicki FDP-alelnök ráadásul pár órája kijelentette, hogy az FDP-nek és Zöldeknek meg kell állapodniuk a közös irányvonalról. A következő német kancellár személye tehát azon múlik, hogy az uniópártok vagy a szociáldemokraták tudnak-e jobb ajánlatot adni a kicsiknek.

Nem véletlen, hogy a kilátások miatt megnőtt az érdeklődés a német milliomosok körében a vagyonuk külföldre mentése iránt.

A milliomosok és milliárdosok egy része tart attól tart, hogy az esetleges kormányváltás új vagyonadót, valamint az örökösödési adó szigorítását hozza majd – legalábbis ezzel kampányol a társadalmi egyenlőtlenségeket mérsékelni próbáló baloldali-zöld tömb.

Borítókép: Olaf Scholz, az SPD-vezér. Forrás: Flickr

Oszd meg!