Fotó: UBS svájc bank Fotó: Claudio Schwarz/Unsplash
rövid hír

Forró lett a talaj a német szupergazdagoknak, Svájcba menekítik vagyonukat a választások előtt

Unyatyinszki György
2021. szeptember 24. 2 perc olvasás

Németországban komoly esélye van egy baloldali-zöld választási győzelemnek, akik a gazdagabb rétegek megadóztatását ígérik a választóknak. A szupergazdagok menekítik vagyonukat.

A német szociáldemokraták (SPD), a szélsőbaloldali Die Linke, valamint a német Zöldek együttesen  – hosszú trendet megtörve – kormányzó többséget szerezhetnek a hétvégi szövetségi választásokon. A választási kilátások miatt megnőtt az érdeklődés a német milliomosok körében a vagyonuk külföldre mentése iránt – írja bankárok és adójogászok jelzései alapján a Reuters.

A milliomos és milliárdos réteg attól tart, hogy az esetleges kormányváltás új vagyonadót, valamint az örökösödési adó szigorítását hozza majd – legalábbis ezzel kampányol a társadalmi egyenlőtlenségeket mérsékelni próbáló baloldali-zöld tömb.

Svájci menedék

Az alpesi ország továbbra is vonzó maradt azoknak, akik nagyobb vagyont szeretnének elrejteni, annak ellenére, hogy az állam bizonyos esetekben már kiadhatja a számlatulajdonosok adatait, például épp a német adóügyi eljárásokban is. Erre a svájci-német megállapodásra tökéletes példa Uli Hoeness, a Bayern München egykori elnökének 30 millió eurós adóelkerülési ügye 2014-ből.

A Reuters szerint egyetlen ország sem rendelkezik akkora offshore-állománnyal, mint amit Svájcban a számlájukon tárolnak a tulajdonosok. A a UBS , a Credit Suisse és a Julius Baer a legnépszerűbb pénzintézetek.

A növekedés látványos volt 2021 első negyedévében: 5 milliárd dollárral 37,5 millárd dollárra nőtt a német háztartások és cégek Svájcban elhelyezett bankbetéti állománya – ráadásul ebbe nem tartoznak bele a kötvények mellett más pénzügyi eszközök sem.

Frissebb adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, de a folyamatra rálátó szakemberek szerint a pénz áramlása továbbra is töretlen.

A leggyakoribb németországi vagyoncsökkentési technikák közé tartozik, hogy svájci cégeken keresztül hajtanak végre befektetéseket, vagy eszközállományukat adják át például lichtensteini alapítványoknak.

Kiemelt kép: Fotó: Claudio Schwarz/Unsplash

 

Eltitkolt vagyonok: pontozni fogják a megbízható cégeket, de tényleg ez a jó megoldás?