CDC / Unsplash
rövid hír

Szlávik: Nemsokára jöhet a negyedik oltás

Forbes
2021. november 22. 2 perc olvasás

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában beszélt még a kötelező oltás bevezetéséről, az intenzív osztály mostani állapotáról és az oltatlanok kapcsán is megszólalt.

Szlávik elmondta, hogy az ő intenzív osztályuk tele van, az ott kezelt covidosok 80-90 százaléka oltatlan. Ez megerősíti a főorvos álláspontját, mely szerint jó eséllyel az oltatlanok betegszenek meg súlyosan. Az intenzív osztályt még nem mondaná túltelítettnek, de száz százalékos munkát igényel a betegek ellátása.

Újra jön a kötelező maszkviselés, a cégek kötelezővé tehetik az oltást dolgozóiknak

Jöhet a negyedik oltás?

Szlávik szerint az oltás védettséget okozó hatása idővel csökken, ezért mindenképp a harmadik vakcina felvételére buzdít. Úgy látja, hogy nemsokára szóba kerülhet a negyedik oltás is, de a továbbiakat sem tartja elképzelhetetlennek, mivel az emberiségnek bizonyos időnként újra kell majd oltatnia magát a védettség fenntartásához. 

Az újabb variánsok miatt lehetséges, hogy 4-6 havonta fel kell frissíteni az immunrendszert újabb adag vakcinákkal.

Kivárnak a munkáltatók az oltás kötelezővé tételével

A kötelező oltás még messze van

Mivel a szennyvízben emelkedik a víruskoncentráció, a következő két hétben biztosan nem várható javulás az esetszámokban. Az Ausztriában bevezetésre szánt kötelező oltást még szigorúnak tartja, szerinte a kötelező oltásokat olyan betegségek ellen kell bevezetni, amiket el lehet törölni teljesen a világból. Mivel a koronavírus folyamatosan jelen van és újabb variánsai alakulnak ki, lehetetlen még a kötelező oltással harcolni ellene.

Ausztria bezár és oltásügyben is vasszigor lesz – nem akarnak ötödik hullámot

Kiemelt kép: CDC / Unsplash