Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újra jön a kötelező maszkviselés, a cégek kötelezővé tehetik az oltást dolgozóiknak

November 1-től ismét kötelező lesz maszkot viselni a tömegközlekedésben – jelentette be Gulyás Gergely Miniszeterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A romló járványadatok miatt további intézkedéseket is tervez a kormány.

Kötelező lesz november 1-től a maszkviselés a tömegközlekedésben, jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón.

Közterületen nem, zárt térben egyelőre nem lesz maszkviselés, a kórházba került oltottak arányáról pedig továbbra sem lesz nyilvántartás. Az egészségügyi és szociális intézményekben újra látogatási tilalom lesz, kórházi betegek közül a haldoklókat lehet majd látogatni. Harmadik oltásról egyelőre csak ajánlásokat adnak, az orvosi egyeztetés a „perdöntő.” Ingyen PCR-tesztelés nem lesz, mert ezzel az oltási kedv csökkenhet hiszen a negatív teszt kiválthatja az oltást a hivatalos dokumentumokban.

A védettségi igazolványhoz kötött rendezvények ideje is ismét eljöhet, de még nem látja indokoltnak a kormány a szigorítást.

A járvánnyal kapcsolatban más intézkedésekről is döntött a kormány:

  • a munkáltatók kötelezővé tehetik dolgozóiknak az oltást,
  • látogatási tilalom lesz a szociális és egészségügyi intézményekben,
  • az állami szerveknél kötelező lesz az oltás, az önkormányzatok maguk dönthetnek erről,
  • a debreceni vakcinagyárat pedig 2022-ben nyitná.

A kormány szerint a kötelező oltás alkotmányellenes lehetne, a mostani szabályozás azonban szükségszerű.

A lélegeztetőgépek túlárazásáról Gulyás szerint nem lehet beszélni, a drága védettségi igazolványokkal kapcsolatos kérdést is kikerülte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A munkáltatókra helyezi a felelősséget a kormány

Az olasz intézkedésekkel ellentétben – ahol október közepétől a kormány diktálja a kötelező oltást vagy tesztsorozatot – a magyar kormány a munkáltatókra helyezné a felelősséget a vakcina beadatásával kapcsolatban: bármely munkaadó kötelezővé teheti az első két oltást. Ez alól felmentést élveznek azok, akik orvosi igazolás alapján nem kaphatnak vakcinát. A harmadik nem lesz kötelező.

Aki nem veszi fel a munkáltató által előírható oltást, azt egy évig fizetés nélküli szabadságra kell küldeni, ha egy év múlva pedig még aktuális a kérdés, akkor

el is lehet bocsátani az oltatlanokat.

Ezzel tudja a kormány a legjobban az oltásra ösztönözni az embereket Gulyás Gergely szerint, ugyanis ha az Alkotmánybíróság szerint nem lehet kötelezővé tenni a vakcinákat, akkor az a kormány hatáskörén kívül esik.

A munkáltatói jogköröket tartalmazó rendelet pár nap múlva jelenhet meg, az első, általuk kötelezőnek előírható oltást december 15-ig kell megkapni.

Az otthoni munkavégzés, azaz a home office akár ki is válthatja az oltást, ez is a munkavállalók hatásköre lesz: a kormány „józan ésszel hozott döntéseket szorgalmaz”.

Az intézkedés addig tart, amíg nem lehet kijelenteni: vége a pandémiának – mondta Gulyás.

Ferihegyet devizakötvényből vennének, a nyugdíjminimumról még nem döntöttek

A magyar kormány debreceni vakcinagyárát 2022-ben nyitná meg. „A cél az, hogy legyen magyar vakcina” – mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely csütörtök délelőtt. Magyarország politikai megállapodásban még idén megkapja a koronavírus elleni vakcina gyártásához szükséges technológiát: a Nemzeti Oltóanyaggyárban a Szputnyik oltást fogják előállítani, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter két héttel ezelőtt Moszkvában.

A tavalyi kompenzációs mechanizmus mellett a helyi iparűzési adó csökkentése 2022-re is felmerült, a nyugdíjmininmumról azonban még nem született döntés.

A csütörtök délelőtti kormányinfón a benzinárak is előtérbe kerültek: egyelőre nem lép a kormány, de vizsgálja a helyzetet. Üzemanyaghiány nem fenyegeti az országot.

A Budapest Airport 4,44 milliárd eurós ajánlatával kapcsolatban is új információt adott a kormány: a Ferihegy finanszírozására devizakötvények adhatnak fedezetet, de továbbra sincs megállapodás az állami vásárlásról. Ha a kezébe kerül, nagyívű fejlesztéseket hajtana végre a kormány:

ugyan szerintük a fapados repülés körülményei javultak a kormány lobbija után, az új terminál, a reptéri vasút és a parkolófejlesztés is esedékes lenne.

„Az EU nem pártatlan”

A sajtótájékoztatón az elmúlt hetek politikai döntéseit is narrálta Gulyás: szerinte a 444 mögött álló Magyar Jeti Zrt.-vel együttműködésben létrejövő európai tényellenőrző oldal a

Lisszaboni szerződés megszegése, az EU nem pártatlan.

A Márki-Zay Péterről szóló állítólagos Fidesz-dokumentum, amit az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a napokban nyilvánosságra hozott, “a sajtóban megtalálható anyagokból áll. (…) Ha fideszes lett volna az anyag Márki-Zay Péterről, sokkal profibb lett volna” – mondta Gulyás, aki az ellenzékváltást is megkérdőjelezte.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a műtrágyakirály 11 milliárdos büntetésével kapcsolatosan is megszólalt, szerinte „nem indult politikai eljárás” Bige László ellen, ahogy azt a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa állítja.

Cikkünk hamarosan frissül…

Oszd meg!