Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

CDC / Unsplash

Kivárnak a munkáltatók az oltás kötelezővé tételével

A munkáltatókra hárítja a felelősséget a védőoltással kapcsolatban a magyar kormány: előbbinek kell diktálnia, kötelező lesz-e a munkavégzéshez az oltás felvétele. Sokan egyelőre a pontos iránymutatást várják – nyilatkoztak a Forbes.hu megkeresésére.

A magyar kormány csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy míg az oltás kötelezővé tétele alkotmányellenes, a munkáltatóknak megadják a lehetőséget, hogy előírják azt.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint egy éves, fizetés nélküli szabadságra küldhetik azokat, akik nem veszik majd fel az oltást.

Egy év után pedig véglegesen el is lehetne küldeni azokat, akik nem gondolták meg magukat az oltással kapcsolatban már ha a járványhelyzet is úgy diktálja.

A munkáltatókra és az önkormányzatokra való felelősség áthárításával a magyarországi koronavírus-intézkedés merőben eltér például az olasz szabályozástól, ahol továbbra is az állam diktál: viszonylag hamar, már szeptember közepétől tudni lehetett, hogy védettségi igazolvány nélkül október 15-től nem lehet munkába állni.

Az olasz kormány szintén fizetés nélküli szabadságot ír elő azoknak, akik a végeláthatatlan tesztsorozatnak nem vetnék alá magukat, de az oltást sem hajlandóak felvenni.

A magyar kormány tegnapi bejelentése után felkerestünk több vállalatot és önkormányzatot is, hogyan fognak cselekedni az új járványügyi szabályozások tükrében; ki az, aki már most az oltás kötelezővé tételét fontolgatja. A főváros egyik legnagyobb munkáltatója már tegnapi sajtótájékoztatóján reagált: már vizsgálja, hogyan írhatná elő az oltást.

Örülnek a lehetőségnek, de a rendeletre vár a Mol és az OTP is

„A Mol üdvözöl minden olyan döntést, amely nagyobb mozgásteret biztosít a vállalatoknak a munkavállalóik egészségvédelméhez, és segíti a magyar gazdaság szereplőit az üzletmenet folytonosság és az ellátásbiztonság fenntartásában. 

Az intézkedéseinkről ugyanakkor csak később, a kormányrendelet ismeretében tudunk döntést hozni” – tájékoztatta a Forbes.hu-t a Mol Zrt.

Megfigyelhető, hogy a vállalatok még megvárják a pontos szabályozást, de már elkezdhettek gondolkodni azon, hogyan kötelezzék a koronavírus elleni oltás beadatására munkavállalóikat. Hasonlóan nyilatkozott az OTP Bank is:

A nagyvállalatok egyelőre megvárják, mit ír a Magyar Közlöny a pontos szabályozásról, utána
– várhatóan a jövő hét folyamán – léphetnek az üggyel kapcsolatban. Fotó: OTP Bank

„A mai kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott bejelentés kapcsán a vonatkozó kormányrendelet megjelenését követően hoz döntést a kérdésben az OTP Bank. A fiókhálózati ügyfélterekben elrendeltük a kötelező maszkhasználatot a munkatársak számára, jövő héttől hasonló, egyre szigorodó intézkedésre a központi irodaépületekben is számítani kell” – írta megkeresésünkre a vállalat, akinek különböző leányvállalatainál az országok eltérő szabályozásaival is számolnia kell.

Azt, hogy ki vette már fel eddig az oltást, a munkáltatók adatvédelmi okokból nem tartják számon.

Az önkormányzatok is kivárnak

„Az már most kijelenthető, hogy nem egy erős kormányzásra vall, ha az önkormányzatokra, azon belül is a polgármesterekre akarja terhelni a kötelező oltások felelősségét a kormány, miközben milliárdokat költöttek az adófizetők pénzéből az oltás népszerűsítésére.

Ennek ellenére vállaljuk a felelősséget, ha a döntéshez szükséges információk rendelkezésünkre állnak” – közölte a Szombathelyi Polgármesteri Hivatal a Forbes.hu-nak, szintén a Magyar Közlönyben való részletekre várva.

A Hódmezővásárhelyi Önkormányzaton a kötelező maszkviselés és a már a csütörtöki sajtótájékoztató előtt bevezetett fokozott higiéniai előírások mellett az oltás előírásáról még nem született döntés.

„Előírása azonban minden tekintetben a kormányrendelet előírásai szerint fog történni (ha megtörténik)” – válaszolták kérdéseinkre.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András Facebook-posztjában reagált a kormány bejelentéseire. „Ami a védőoltás munkáltató általi kötelezővé tételét illeti, ezzel kapcsolatban meg kell várjuk az erről szóló jogszabályt, annak pontos ismeretében fogunk majd az önkormányzattal, az intézményeinkkel és az önkormányzati cégekkel kapcsolatban döntést hozni” – írja.

Cikkünk összeállításához több, állami fenntartású nagyvállalatot, valamint önkormányzatokat is megkerestünk az oltás előírásával kapcsolatban, választ azonban még nem kaptunk kérdéseinkre.

Borítókép: CDC // Unsplash
Oszd meg!