Üzlet

Nagy üzlet a levegőben: bevásárolt a British Airways és az Iberia anyacége

Zsiborás Gergő
2019. november 04. 2 perc olvasás

Erős légicsomóponttá fejlesztenék a madridi Barajas repülőteret, ami híd lehetne Dél-Amerika és Ázsia között. 

Az International Consolidated Airlines Group (IAG) bejelentette, hogy spanyol leánycégén, az Iberián keresztül felvásárolja az Air Europa légitársaságot, a többek között a British Airways-t is tulajdonló angol-spanyol légitársaság a spanyol Globaliával állapodott meg, a vételár 1 milliárd euró, az üzletet jövő év végére zárhatják le, amennyiben minden hatósági engedélyt megkapnak a fúzióra – írja az El País

Az Air Europa a harmadik legnagyobb szolgáltató Spanyolországban, központi reptere a madridi Barajas. A felvásárlással az AIG tovább erősítené Madrid légügyi-központ szerepét, ráadásul ezzel már az ő kötelékükbe tartozik a három legnagyobb spanyol társaság, az Iberia után a piac második szereplője, a Vueling, és most már az Air Europa is. Tovább erősítik ezzel pozícióikat a Dél-Amerikába irányuló desztinációkon is. 

A csoport legutóbb 2015-ben az Aer Lingus felvásárlásával kötött hasonló nagy üzletet. Az Air Europa megszerzése ugyanakkor stratégiailag is nagyon fontos mérföldkő lehet. Madrid szerepe a légiközlekedésben az elmúlt években elmaradt a többi nagy európai csomóponttól, ez most változhat, ráadásul cél, hogy egyfajta hídfőállás legyen a Barajas Dél-Amerika és Ázsia között. 

A Globalia egy kiterjedt turisztikai vállalatcsoport, melynek zászlóshajója az Air Europa. A fúziótól azt várják, hogy a megkezdett úton tud tovább haladni a légitársaság, az üzlet mellett érv volt az elhívatottság, ahogy az IAG a hálózatába tartozó légitársaságokat kezeli, illetve közös volt az a stratégiai cél is, hogy a madridi repülőtér szerepe tovább erősödjön. 

De nemcsak nyugaton, keleten is nagy a mozgólódás: a legnagyobb, ír fapados cég nemrég jelentette be, hogy bezárja budapesti bázisát, koránt sem azért, hogy teret engedjen ezzel az Ural felé is egyre erősebben terjeszkedő, magyar gyökerű Wizz Airnek: a lépés után új társaság jelenik meg Ferihegyen. 

Bezárja budapesti bázisát a Wizz Air egyik legnagyobb versenytársa