Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nagy bejelentés az OTP-től: megválnak egy bankjuktól

Nem sikerült elérni az optimális méretet, eladja szlovák leánybankját a régióban eddig aktívan vásárló OTP. A magyarlakta településeken továbbra is biztosított lesz az anyanyelvi kiszolgálás lehetősége.

A mai napon a belgiumi székhelyű KBC Csoport és az OTP Bank, az OTP Banka Slovensko anyavállalata megállapodtak, hogy a KBC Bank megvásárolja az OTP Banka Slovensko részvényeinek 99,44%-át – tudatta a bank kommunikációs osztálya a Forbes.hu szerkesztőségével.

A tranzakció lezárására a szükséges szabályozói és felügyeleti engedélyek – a Szlovák Nemzeti Bank (NBS), a Belga Nemzeti Bank (NBB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Szlovák Köztársaság Gazdasági Versenyhivatalának jóváhagyása – megszerzését követően, várhatóan 2020 második, vagy legkésőbb harmadik negyedévében kerülhet sor.

Átmenetileg megmarad az OTP-s név

Az engedélyek megszerzése után az OTP Banka Slovensko a KBC Bank leánybankjává válik, majd ezt követően egyesül a ČSOB Bankkal, a KBC Bank szlovák leányvállalatával (a KBC Magyarországon a K&H Bankon keresztül van jelen). A KBC bízik az együttműködés pozitív hatásaiban és – a tranzakció lezárulását követően – üdvözli az OTP Banka Slovensko munkatársait a KBC és a ČSOB családjában. Az OTP Banka Slovensko márkanevet átmenetileg megtartják, hogy az egyesülés befejezéséig biztosítsák az ügyfelek és a munkatársak zökkenőmentes átállását.

Az OTP-s ügyfeleknek az eladással kapcsolatban semmiféle teendőjük sincs – írják a közleményben.

A tulajdonosváltás nem befolyásolja a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásainak rendszerét, illetve a magyarlakta településeken az anyanyelven történő kiszolgálás lehetőségét sem.

„Az OTP Csoport az organikus növekedés és felvásárlások révén folyamatosan növelni kívánja piaci részesedését a közép-kelet-európai régióban. A csoport, közel húsz éves szlovákiai jelenléte során is ezt a stratégiát követte, de mivel ez alatt az idő alatt sem sikerült optimális piacrészt elérnünk, a vezetőség úgy döntött, hogy értékesíti ezt a csoporttagot – mondta az üzletről Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója -. Ez lehetővé teszi a cégcsoport számára, hogy olyan piacokra összpontosítson, ahol a jövőben jelentősebb piaci részesedést tud elérni. Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy a KBC Csoport részére történő értékesítés számos lehetőséget kínál ügyfeleink és dolgozóink számára egyaránt.”

Fotó: The Orbital Strangers Project

Az OTP Banka Slovensko univerzális banki szolgáltatásokat nyújt a szlovák piacon, 2002 áprilisa óta áll a legnagyobb magyarországi bank, az OTP Bank többségi tulajdonában. Az OTP Banka a teljes eszközállomány tekintetében Szlovákiában 1,69%-os piaci részesedéssel rendelkezik. Az OTP Banka Slovensko jelenleg 58 fiókból álló hálózatot üzemeltet Szlovákiában, megközelítőleg 176 000 lakossági ügyfelet és 14 400 vállalati ügyfelet szolgál ki. A bank székhelye Pozsonyban található.

A belga KBC Bank piacvezető európai pénzügyi csoport, 11 millió ügyféllel és 42.000 alkalmazottal. Leánybankján, a több mint 50 éves tapasztalattal rendelkező ČSOB-n keresztül a szlovák piac egyik legjelentősebb és legerősebb, meghatározó szereplője. Univerzális bankként valamennyi ügyfélszegmens: lakossági ügyfelek, egyéni vállalkozók, KKV-k és vállalati ügyfelek, valamint intézményi ügyfelek számára kínál szolgáltatásokat. A bank a ČSOB pénzügyi csoport része, amely csoportba a bankon kívül a következő cégek tartoznak: a ČSOB stavebná sporiteľňa (lakástakarékpénztár), a ČSOB Leasing, a ČSOB Real, s. r. o. és a ČSOB Nadácia (alapítvány). A ČSOB Poisťovňa (biztosító) a ČSOB fiókvállalata.

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.